Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.03.2017

Recensie The Other Side of Hope

door Chris Craps

In de films van de Finse regisseur Aki Kaurismäki wordt er nooit hard gelachen, enthousiast gereageerd of pijn getoond. Kaurismäki beperkt emoties tot een neutrale blik, een sluimerende glimlach en een paar kurkdroog gedebiteerde oneliners. En toch neigen zijn films richting tragedie en leveren ze zware kritiek op een systeem dat armoede, werkeloosheid, sociale onrechtvaardigheid en racisme in stand houdt.

Net die vreemde mix van minimalisme, afstandelijkheid, ingehouden emoties en heftig drama – gedrenkt in een nostalgisch sfeertje en rockabilly-geluiden – leverde Kaurismäki al heel wat succes op in het artistieke circuit. Keer op keer viel hij in de prijzen op festivals. Zo ook The Other Side of Hope die op de jongste Berlinale beloond werd met de Zilveren Beer.

Je zou deze film het tweede deel van Kaurismäki’s onofficiële immigrantentweeluik kunnen noemen. Net zoals in voorganger Le Havre gaat The Other Side of Hope over de relatie tussen een immigrant en een Fin die zich over die verschoppeling ontfermt. Maar anders dan in Le Havre wordt in ditmaal het recht van ieder mens op vrije keuze diepgaander geanalyseerd.

Kaurismäki volgt hemdenverkoper Wikstrom (Sakari Kuosmanen) en Syrische vluchteling Khaled (Sherwan Haji) op het moment dat de twee in een nieuwe fase van hun leven belanden. De eerste kiest uit vrije wil om zijn aan wodka verslaafde en kettingrokende vrouw te verlaten en een restaurant te beginnen. De tweede wordt gedwongen om zich te verschansen aan boord van het eerste het beste schip, waardoor hij in Helsinki belandt.

Khaled vraagt dan maar politiek asiel aan in Finland, maar moet al snel vaststellen dat hij ondanks zijn getuigenis over de gruwelijke toestanden in Aleppo niet gewenst is. Op dat moment komt Wikstrom in zijn leven en die kiest er heel bewust voor om de Finse politiek tegenover immigranten te negeren.

In de tweede helft plaatst Kaurismäki Wikstrom en Khaled voor nog meer keuzes, maar hij laat er geen twijfel over bestaan dat de immigrant uiteindelijk geen keuze heeft of toch constant gehinderd wordt om een vrije keuze te maken. Toch gaat het er relatief vrolijk aan toe in The Other Side of Hope. Maar dan op z’n Fins, met een fles wodka in de hand om de pijnlijke onmacht tegenover het onrecht in de wereld te verzachten.

>>Klap

The Other Side of Hope

Aki Kaurismäki hanteert zijn typische droogkomische stijl in deze humanistische tragikomedie, waarin een beginnende restauranthouder en een groep Syrische vluchtelingen elkaars pad kruisen. Doet denken aan Le Havre, de vorige film van de Finse cineast.

Regie Aki Kaurismäki
Cast Sakari Kuosmanen, Sherwan Haji, Kati Outinen
Speelduur 1u38
Vanaf 22 maart in de bioscoop