Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.02.2019

Recensie The Old Man & the Gun

door Chris Craps

Enkele weken na Clint Eastwood in The Mule lijkt nu ook Robert Redford zijn afscheid als acteur te vieren. De schelmentragikomedie The Old Man & the Gun heeft immers alles van een testamentfilm. Alleen al een korte flashback naar een jonge Redford in gevangenisplunje – eigenlijk een shot uit The Chase uit 1966 – roept zo’n sterke emoties op dat het verleden van de legendarische acteur het eigenlijke verhaal overstijgt.

The Old Man & the Gun is net zoals The Mule gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een oude man op het verkeerde pad. Forrest Tucker was een carrièrecrimineel die constant in de cel belandde, maar ook dertig keer al dan niet succesvol probeerde te ontsnappen. Zelfs op zijn 79e pleegde hij nog een bankoverval… vanuit een bejaardentehuis.

Hoewel scenarist-regisseur David Lowery (Ain’t Them Bodies Saints) relatief dicht bij het leven van de echte Tucker bleef, maakte hij een reeks aanpassingen in functie van Redfords imago. Zo vertolkte de steracteur amper echte schurken, maar blonk hij vooral uit als sympathieke boeven in films als Butch Cassidy and the Sundance Kid, The Sting en The Company You Keep.

Naast een charismatische crimineel speelde Redford ook vaak de romantische prins (The Way We Were, Out of Africa, Havana). Dat aspect zit eveneens in de film via een romance met een weduwe (Sissy Spacek). Tenslotte werd de motivatie van de echte Tucker – zijn zucht naar roem – vervangen door een verslaving aan adrenalinekicks, wat beter paste bij de sportverslaafde Redford.

Voor een portret van een enorm fitte bankrover op leeftijd is het ritme van de film echter bijzonder rustig. Je voelt zowel de ouderdom als de verbetenheid van Tucker in de montage, maar ook in de jazzy score van Lowery’s huiscomponist Daniel Hart.

Conclusie: Redford kon geen beter eerbetoon aan zijn carrière bedenken. Een glimlach van een afscheid.

>>Klap

David Lowery schenkt levende legende Robert Redford een testamentfilm van jewelste met deze nostalgische schelmentragikomedie over een sympathieke bankrover die maar niet wil stoppen. Een luchtige versie van Eastwoods The Mule.

Regie David Lowery
Cast Robert Redford, Sissy Spacek, Casey Affleck
Speelduur 1u33
Vanaf 20 februari in de bioscoop