Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.09.2018

Recensie The Nun

door Chris Craps

De habijt van een non is gefundenes fressen voor filmmakers. Dat wisten Powell en Pressburger al 71 jaar geleden toen ze Black Narcissus maakten. Waarschijnlijk dacht James Wan ook aan die film toen hij een paar jaar geleden The Conjuring 2 inblikte. Zo van: “Hé, we hebben een non als demon. Laten we haar via een prequel haar eigen film geven.” Had leuk kunnen zijn, maar niet met een flinterdun script waarin het gebrek aan logica alle gruwel ondermijnt.

Father Burke (Demián Bichir) is een mix van Father Merrin uit The Exorcist en Dracula-jager Abraham Van Helsing. Hij moet in 1952 in opdracht van het Vaticaan de zelfmoord van een non onderzoeken. Samen met een novice (Taissa Farmiga) en een Frans-Canadese avonturier (de Brusselaar Jonas Bloquet) trekt hij naar de vervallen abdij in Roemenië waar het incident plaatsvond. En ja, hoor: Dracula – sorry, de demonische non Valak – zit op hen te wachten.

In het uur dat daarop volgt, de tweede act dus, probeert de gruwelnon haar gasten zoveel mogelijk te pesten. Waarom ze hen niet meteen keelt, is niet duidelijk. “Ze wint aan kracht”, wordt als verklaring gegeven. In ieder geval doet de non exact wat de scenarist van haar vraagt: niet meteen alles uit de kast halen en de rustpauzes uit het script respecteren. Helaas, niets is zo vervelend als het ultieme kwaad dat niet juist weet wat het moet doen.

Maar de Conjuring Universe, waarvan The Nun het vijfde deel is, teert nu eenmaal vooral op kinderlijke bangmakerij – en enkele sfeervolle horrormomenten. Maar je kan het geheel moeilijk ‘spannend’ noemen. De vertolkingen zijn redelijk, maar niet meer dan dat. Je kan het de acteurs niet echt verwijten, want ze moeten het stellen met lamlendige dialogen. Farmiga brengt het er nog het beste van af, al zorgt haar casting voor de nodige verwarring.

In profiel lijkt ze immers als twee druppels water op haar ouder zus Vera die een van de hoofdrollen speelde in de twee Conjuring-fims. Wanneer – spoiler alert– Vera dan ook nog even in het vage slot opduikt, ben je helemaal het noorden kwijt. Was dat nu Vera of Taissa? Hebben ze iets met elkaar te maken? Zijn ze één persoon? Is er (binnen de context van de film) een familieband? Volgens Hardy alvast niet.

Of hoe interviews over een film soms interessanter zijn dan de film zelf.

>>Klap

Producent-scenarist James Wan toont in deze prequel van horrorhit The Conjuring 2 hoe de duivelse non aka de demon Valak uit haar graf is kunnen opstaan en verwijst daarbij gretig naar Dracula, The Exorcisten Black Narcissus.

Regie Corin Hardy
Cast Demian Bichir, Taissa Farmiga, Jonas Bloquet
Speelduur1u36
Vanaf 12 september in de bioscoop