Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

07.06.2017

Recensie The Mummy

door Steven Tuffin

Een reboot van The Mummy in combinatie met een zoveelste Tom Cruise-blockbuster: moet dat nu echt?

Het is bijna zomer, dus het antwoord is ja.

Hoewel de kans groot is dat velen klaarstaan om hun vers geslepen messen in deze prent te ploffen, zie ik me genoodzaakt als stem van de rede op te treden. The Mummy is immers vrij genietbare popcornpret: van de doldwaze debiliteiten van de voorgaande Brendan Fraser-reeks is geen spoor te bekennen, bij momenten gaat het er behoorlijk spannend aan toe en de stunts en special effects ogen best indrukwekkend.

Cruise toont zich voor de verandering eens niet van zijn heldhaftigste kant. Integendeel zelfs: regisseur Alex Kurtzman, scenarist van onder meer Mission: Impossible III en de Star Trek-reboot, beweegt hemel en aarde om de wereldster af te schilderen als een immorele klootzak die vooral aan zichzelf denkt. Bovendien wordt het always in control-imago van Cruise amusant ondermijnd in de scènes waarin zijn personage in de ban van de mummie raakt.

Het titelpersonage heeft een welkome geslachtsverandering ondergaan en wordt gespeeld door Sofia Boutella. De Kingsman: The Secret Service-slechterik kwijt zich met verve van haar taak, zowel in de hedendaagse scènes als vernielzuchtige ondode als in de flashbacks naar het oude Egypte waar ze een wrokkig koningskind was.

Ook Russell Crowe valt best te te pruimen als Dr. Jeckyll – je weet wel: de arts die af aan toe in de moorddadige Mr. Hyde verandert. Zijn Nick Fury-achtige rol als hoofd van een organisatie die alle monsters op de wereld in het oog houdt, is opvallend subtiel in de film verwerkt, waardoor het idee van een Cinematic Universe rond de Universal Monsters niet compleet oninteressant lijkt.

Grootste punt van kritiek: de vonken spatten nooit écht van het scherm. Men heeft zo hard zijn best gedaan om de digitale overload van weleer en de typische Cruise-heroïek te ontwijken dat het resultaat letterlijk en figuurlijk kleurloos is. Zo pakt bijvoorbeeld de An American Werewolf in London-achtige humor met sidekick van dienst Jake Johnson nooit echt.

Degelijk zonder meer!

>>Klap

Een vrouwelijke mummie en een atypische Tom Cruise zappen het legendarische Universal Monster naar het hier en nu. Blockbusteramusement voor de hele familie, met knipogen naar de originele huiverklassieker, de rebootreeks met Brendan Fraser én het fantastische An American Werewolf in London.

Regie Alex Kurtzman
Cast Tom Cruise, Sofia Boutella, Russell Crowe
Speelduur 1u45
Vanaf 7 juni in de bioscoop