Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.07.2021

Recensie The Mauritanian

door Chris Craps

Kevin Macdonald werd vooral bekend als regisseur van uitstekende documentaires en zijn bejubelde langspeler The Last King of Scotland. Na Black Sea uit 2014 hield hij zich vooral bezig met tv en docu, maar met The Mauritanian maakt hij een degelijke bioscoopcomeback.

Dit politieke drama vertelt het verhaal van de Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim) die twee maanden na 9/11 door de CIA werd opgepakt wegens vermeende banden met Bin Laden. Van 2002 tot 2016 hield het Amerikaanse leger hem vast in Guantanamo Bay op Cuba.

In 2005 werd advocate Nancy Hollander (Jodie Foster) gevraagd om zijn zaak te onderzoeken. Op Cuba bleek dat de Mauritaniër de feiten die hem ten laste werden gelegd bekend had. Ondertussen bereidde de openbare aanklager van de marine Stuart Couch (Benedict Cumberbatch) zich voor om de doodstraf te eisen.  

Mohamedou staat uiteraard centraal in The Mauritanian, maar hij is niet het hoofdpersonage. Hij heeft immers geen grote spanningsboog. Wie wel drastische evolueert, is Hollander. In het begin van de film koestert ze weinig hoop voor haar cliënt, maar gaandeweg wordt ze zijn grootste verdediger. Een minstens even grote evolutie maakt het Couch-personage. Interessant is dat hij aanvankelijk functioneert als antagonist, maar mettertijd een andere rol krijgt.

In het eerste uur volgt Macdonald de regels van het rechtbankdrama vrij trouw, maar daarna begint The Mauritanian meer en meer op een politieke thriller te lijken. Op die manier word je langzaam in de film gezogen, die zo degelijk gemaakt is dat je nauwelijks bij de clichés stilstaat.

De cast tilt het geheel bovendien naar een hoger niveau. Foster en Rahim zijn zoals steeds uitstekend, maar het is vooral Cumberbatch – deze keer met een Amerikaans accent – die voor de zoveelste keer indruk maakt. En dan nog in een bijrol. Waar blijft die Oscar?

>>Klap

In dit politieke drama van Kevin Macdonald nemen een advocate (Jodie Foster) en een openbare aanklager (Benedict Cumberbatch) het tegen mekaar op in de zaak van de Mauritaniër Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim), die in Guantanamo Bay terechtkwam wegens vermeende banden met Osama Bin Laden. In het verlengde van A Few Good Men, Green Zone en Snowden.

Regie Kevin Macdonald
Cast Tahar Rahim, Jodie Foster, Benedict Cumberbatch
Speelduur 2u09      
Vanaf 14 juli in de bioscoop