Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.09.2016

Recensie The Magnificent Seven

door Ruben Nollet

Een lekker entertainende western met duidelijk klasseerbare helden en schurken, gematigd brutaal geweld en een laagje maatschappelijke relevantie. Dat was wat Antoine Fuqua voor ogen had toen hij de taak opvatte om zijn versie van The Magnificent Seven — en Kurosawa’s originele eastern De 7 samoerai — te maken. En dat is ook precies wat hij heeft gedaan.

‘Als het niet stuk is, moet je het ook niet herstellen’, luidt de aloude wijsheid en Fuqua heeft die goed in zijn oren geknoopt. De kern van het verhaal is dan ook onveranderd: een braaf stadje dat geterroriseerd wordt door een gewetenloze slechterik, besluit een stel professionele killers in te huren om zich te laten te verdedigen. Aanvankelijk stemmen die in met het voorstel omdat ze snel geld ruiken, maar na verloop van tijd borrelen meer nobele emoties op.

Fuqua’s voornaamste veranderingen zijn cosmetisch, al zal hij zelf opperen dat die verschillen veel meer betekenen. Eerst en vooral voegt hij een paar rassen toe aan zijn bonte bende helden. Die bestaat respectievelijk uit drie blanken (Chris Pratt, Ethan Hawke en Vincent D’Onofrio) met extreem uiteenlopende stijlen en achtergronden, een Koreaanse messenmeester, een Texaans-Mexicaanse outlaw, een fraai opgemaakte Indiaan — excuseer, inheemse Amerikaan — en als leider een Afro-Amerikaanse warrant officer (Denzel Washington). Het Wilde Westen was geen exclusief blank speelterrein, onderstreept Fuqua met felle fluostift.

Wel zeer blank is de schurk tegen wie het magnifieke septet het mag opnemen. Waar die in de vorige versies simpelweg een boevenleider was, zet deze Magnificent Seven hem neer als een proto-kapitalistische robber baron die de bewoners van het stadje wil wegpesten om de plaatselijke goudmijn in te palmen. Peter Sarsgaard doet er zijn ding mee, maar scenaristen Richard Wenk (The Equalizer) en Nic Pizzolatto (True Detective) hadden gerust wat meer moeite kunnen doen om het personage in te kleuren.

Anderzijds heb je al na een kwartier door dat The Magnificent Seven nooit bedoeld was als geraffineerde karakterstudie. Fuqua plaats de dominosteentjes zo efficiënt mogelijk achter elkaar, laat ze tijdens het eerste uur aan een gestaag tempo vallen en eindigt met een uitgesponnen vuurwerk. Wham bam, thank you mam. Meer hoeft dat soms niet te zijn.

>>KLAP

Antoine Fuqua uit zijn liefde voor het origineel uit 1960 met een trouwe remake, al voegt hij er een uitgesproken multicultureel laagje aan toe. Een traditionele avonturenwestern met dappere helden, snode schurken en (relatief) brutaal geweld.

Regie Antoine Fuqua
Cast Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke
Speelduur 2u12
Vanaf 28 september in de bioscoop