Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2016

Recensie The Infiltrator

door Chris Craps

De producers van The Infiltrator wisten bijna 48 miljoen dollar samen te brengen om hun film te maken. Dat is opvallend veel voor een misdaaddrama. Het wijst op een groot vertrouwen in het financieel potentieel van de prent. Neen, de producers hadden geen Robert Downey Jr. gestrikt voor de hoofdrol, wel Bryan Cranston.

Nu is Cranston geen megaster die miljoenen toeschouwers naar de zalen trekt. Maar als karakteracteur doet hij geweldige dingen. Zoals hij bewees in de televisieserie Breaking Bad, de televisiefilm All the Way (als LBJ) en de bioscoopfilms Godzilla en Trumbo. Maar The Infiltrator beloofde wat meer: Cranston de karakterkop én Cranston in een Breaking Bad-achtige rol.

De film is gebaseerd op het leven van Robert Mazur, een agent van de Amerikaanse douane die besloten had om het drugskartel van Pablo Escobar aan te pakken. Onder de naam van Robert Musella, een ‘witwasser met een grote reputatie’, wist hij in contact te komen met een van de luitenants van Escobar. Maar het voorbeeldige privéleven van Mazur kwam natuurlijk in botsing met het gescripte bestaan van Musella.

Mazur bleek echter zo briljant in het vertolken van zijn duistere alter ego dat de kartelboys op geen moment achterdochtig werden. In de scènes waarin een improviserende Musella als het ware de persoonlijkheid van Mazur overneemt, is het onmogelijk om niet te denken aan Heisenberg die Walter White verdringt in Breaking Bad.

De casting van Cranston was dus een slim commercieel idee. En dat idee had kunnen werken, ware het niet dat regisseur Brad Furman (The Lincoln Lawyer) zich de geestelijke erfgenaam van Martin Scorsese waande. Hij moet gedacht hebben dat hij van het straffe verhaal van Mazur een nieuwe Casino, gekruid met wat Donnie Brasco en Blow, kon maken.

En dus heeft hij goed naar Scorsese-films gekeken en zich laten ‘inspireren’ zoals dat heet. Maar wat Furman uiteindelijk doet, is op tijd en stond de regie- en montagetrucs van Scorsese letterlijk kopiëren. In de scènes waar hij het dan zonder Scorsese-invloeden moet stellen, voel je dat hij dan bijzonder onhandig regisseert en uiteindelijk helemaal moet steunen op zijn acteurs.

The Infiltrator had in handen van een Michael Mann, een Brian De Palma of een Scorsese zonder twijfel een heel straffe film kunnen worden. Maar met een onpersoonlijke en zeer middelmatige inblikker zoals Furman raak je niet verder dan een bij momenten interessant misdaaddrama met een uitstekende hoofdrolspeler die beter verdiende.

>>Klap

Bryan Cranston speelt in deze door Scorsese-films geïnspireerde politiethriller een brave huisvader die als allerlaatste job het netwerk van Pablo Escobar infiltreert. Donnie Brasco met Breaking Bad-problemen.

Regie Brad Furman
Cast Bryan Cranston, John Leguizamo, Diane Kruger
Speelduur 2u07
Vanaf 14 september in de bioscoop