Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.08.2017

Recensie The Big Sick

door Chris Craps

De komedie is en blijft een aartsmoeilijk genre. Ze vraagt een uniek concept, een zeer specifieke toon en een regisseur met een uitzonderlijk gevoel voor timing. Af en toe verschijnt er eentje in de zalen dat misschien geen meesterwerk is, maar toch origineel en leuk genoeg blijkt om boven al die verwaarloosbare lachfilms uit te stijgen. Maak kennis met The Big Sick.

Het hoofdpersonage heet Kumail, een Pakistaans-Amerikaanse stand-upcomedian die wordt vertolkt door Kumail Nanjiani, zelf een Pakistaans-Amerikaanse stand-upcomedian bekend van onder meer de HBO-serie Silicon Valley. The Big Sick is dan ook gebaseerd op de prille romance tussen Nanjiani en Emily V. Gordon, zijn vrouw en coscenariste van deze film. Door die autobiografische insteek en het feit dat de Judd Apatow-productie niet al te veel toegevingen heeft gedaan richting breder publiek, krijgt je nooit het gevoel dat je naar een vrijblijvende komedie kijkt.

Het eerste half uur word je wel een beetje op het verkeerde spoor gezet, want het lijkt alsof je naar een klassieke romcom zit te kijken. Kumail beleeft een onenightstand met Emily (Zoe Kasdan) en het klikt tussen de twee. Maar Kumail durft haar niet te vertellen dat zijn conservatieve ouders al jarenlang pogingen ondernemen om hem aan een Pakistaanse moslimbruid te helpen.

Dan volgt er echter een scherpe bocht naar een geheel andere situatie, waarbij Kumail geconfronteerd wordt met de ouders van Emily (Holly Hunter en Ray Romano, die de show stelen van zodra ze in beeld komen). De moeizame bonding tussen Kumail en Emily’s ouders maakt brandhout van het oorspronkelijke romcom-concept en snijdt een aantal thema’s aan die je niet meteen had verwacht: de plaats van de migrantenschoonzoon in een typisch Amerikaans gezin, een generatieconflict dat tegelijk ook een culturele clash is en humor als ultiem relativeringsmiddel – “9/11? It was a tragedy, I mean: we lost 19 of our best guys.”

The Big Sick zal je waarschijnlijk geen aha-erlebnis bezorgen, maar deze betere Amerikaanse komedie valt te savoureren als een smakelijke Pakistaanse schotel bereid door Amerikaanse koks.

Klap

Deze romance tussen een in Pakistan geboren komiek en een Amerikaanse vrouw voelt aan als een mix van 50/50 en Master of None. Tragische ziekenhuistoestanden worden gecounterd met humor over culturele verschillen en prille relaties.

Regie Michael Showalter
Cast Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter
Speelduur 2u04
Vanaf 9 augustus in de bioscoop