Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.07.2019

Recensie The Beach Bum

door Ruben Nollet

Als Timon en Pumbaa ooit opnieuw op zoek gaan naar een derde gezel nu Simba zijn plaats als koning van de savanne heeft ingenomen, kunnen ze misschien aankloppen bij Moondog, de hoofdfiguur uit The Beach Bum. Hem moet je alvast niet meer overtuigen van de geneugten van de ‘Hakuna matata’-levensstijl.

Moondog trok een hele tijd geleden de aandacht van de literaire wereld met zijn eerste dichtbundel en sindsdien teert hij op die reputatie. Hij vult zijn dagen met drank, wiet en vrije liefde, en voelt geen ambitie meer om zijn inspiratie nog aan te vullen met transpiratie. Omdat hij getrouwd is met de steenrijke Minnie – hun interpretatie van echtelijke trouw is bijzonder flexibel – hoeft hij zich ook geen zorgen te maken over geld. Het leven lacht hem toe en elke dag is één groot feest.

Een van de straffe toeren die The Beach Bum uithaalt, is dat Moondog nooit overkomt als een onuitstaanbaar arrogante klaploper. Integendeel, je snapt perfect waarom iedereen hem op handen draagt. Zoals Matthew McConaughey hem neerzet, straalt hij een onweerstaanbare energie uit. Dit is een man die geen vlieg kwaad zou doen en die er zelf ook mateloos van geniet om zijn medemens bij zijn eenvoudige geluk te betrekken. Wanneer het noodlot hem treft, voel je ook echt met hem mee. 

The Beach Bum is een stonerversie van de schelmenroman, verhalen over de belevenissen van een deugniet die zich geen fluit aantrekt van de regels en voorschriften van de maatschappij. Als film kan dat genre ook functioneren – denk aan Tom Jones, Die Blechtrommel of Little Big Man – op voorwaarde dat je de typische lossepolsstructuur kunt sturen. Daar heeft scenarist-regisseur Harmony Korine (Gummo, Spring Breakers) het soms moeilijk mee. The Beach Bum springt als een manische vlo van grap naar romantiek naar drama naar kolder naar satire naar farce, waardoor je als kijker na een tijdje behoorlijk uitgeput raakt.

Aan het eind van de rit onthou je echter vooral Moondogs heerlijk optimistische kijk op het leven, een verfrissende visie waar je achteraf nog dagen inspiratie uit put. Bedankt, dude.

>>Klap

Matthew McConaughey zet zijn coolste beentje voor als een moderne beat poet die leeft volgens de doorgedreven ‘laissez faire’-filosofie van The Dude uit The Big Lebowski. Een lichtvoetige tragikomedie die een ode brengt aan het zorgeloze leven.

Regie Harmony Korine
Cast Matthew McConaughey, Isla Fisher, Snoop Dogg
Speelduur 1u35
Vanaf 31 juli in de bioscoop