Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.09.2020

Recensie-telex: Rocks & Lara

door Chris Craps

Rocks

De Britse cineaste Sarah Gavron laat na haar wat stoffig feministisch pamflet Suffragette met het sociaal-realistische Rocks een heel ander geluid horen. In dit drama volgt ze Olushola alias Rocks, een zwart tienermeisje uit een Londense buitenwijk dat plots voor een voldongen feit wordt geplaatst: haar moeder verdwijnt zonder veel uitleg. Het is nu aan Rocks om haar zesjarig broertje op te vangen. Gebrek aan geld en de zoektocht naar onderdak blijken zware obstakels.

Sommigen zien in Rocks een verwantschap met het oeuvre van Ken Loach, maar die vlieger gaat niet op. Loach hecht altijd veel belang aan verhaal en structuur, terwijl er in Rocks bijna geen verhaal zit. Gavrons film leunt meer aan bij de cinema van Larry Clark, maar dan zonder een thema in de schandaalsfeer. Gavrons grote troeven zijn haar actrices die ze tot zeer naturalistische vertolkingen weet te gidsen. Zij zorgen dat het relaas licht verteerbaar blijft en je bij momenten emotioneel raakt.

Regie Sarah Gavron
Cast Bukky Bakray, Kosar Ali, D’angelou Osei Kissiedu
Speelduur 1u33
Vanaf 23 september in de bioscoop


Lara

Lara (Corinna Harfouch) zou haar 60e verjaardag met familie en vrienden moeten vieren, maar heeft als gescheiden, gepensioneerde vrouw leidt ze een geïsoleerd bestaan. Haar ambities als pianiste heeft ze lang geleden moeten opbergen, maar haar muzikale passie gaf ze door aan de enige leerling die ze ooit had: haar zoon Viktor. Die wil echter zo weinig mogelijk te maken hebben met zijn bemoeizuchtig, egocentrische moeder. Wanneer Viktor een concert plant, kan Lara het niet laten om zijn zelfvertrouwen te ondermijnen.

Het Duitse drama Lara lijkt wel geschreven voor Michael Haneke. Het is immers een karakterstudie in het verlengde van La pianiste. Ook wat de regie betreft zou je bijna denken dat Jan-Ole Gerster in de leer is geweest bij Haneke. Gerster graaft echter niet zo diep als de meester. Hij verdient wel een pluim omdat hij Harfouch gecast heeft, die een vlekkeloze vertolking neerzet van een diep gefrustreerde vrouw die zich als een vampier voedt aan haar zoon.

Regie Jan-Ole Gerster
Cast Corinna Harfouch, Tom Schilling, Rainer Block
Speelduur 1u38
Vanaf 23 september in de bioscoop

 

Lees meer over: