Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

19.06.2019

Recensie-telex: Queen of Hearts, Untouchable & Le daim

door Chris Craps

Queen of Hearts

Anna, een advocate die misbruikte meisjes bijstaat, is de ideale echtgenote in het ideale gezin. Maar dan komt de tienerzoon van haar man uit een vorige relatie bij hen inwonen. Anna voelt zich enorm aangetrokken tot hem en gaat na een tijdje over de schreef.

Wat volgt, moet je zelf vooral ontdekken. Regisseuse May el-Thouky injecteert in dit verraderlijke Deense drama vrij subtiel elementen uit het verleden van de ambigue protagonist. Dankzij de grandioze vertolking van hoofdrolspeelster Trine Dyrholm (The Commune) ga je Anna echter nooit haten, maar van sympathie is er na een tijdje geen sprake meer.

In de finale toont el-Thouky een veel breder canvas dan je aanvankelijk had verwacht. Queen of Hearts blijkt niet alleen een verhaal over een ouder die haar macht misbruikt, maar gaat ook over de gruwel en de perversiteit in een zogenaamd modelgezin. Het eindresultaat is dan ook een horrorfilm waarin de horror vervangen wordt door het alledaagse. Geen geringe prestatie!

>>Klap

De koningin der Deens actrices, Trine Dyrholm, kruipt in de huid van een advocate die over de schreef gaat in deze langspeler van May el-Thouky die evolueert van een familiedrama naar een subtiele horrorfilm. Verwant aan het Spaanse Las hijas de Abril.

Regie May el-Thouky
Cast Trine Dyrholm, Magnus Krepper, Gustav Lindh
Speelduur 2u07
Vanaf 19 juni in de bioscoop

 

Untouchable

Wie het reilen en zeilen in de filmindustrie een beetje volgt, zal buiten een paar anekdotes niet veel bijleren van deze documentaire van Ursula Macfarlane. Anderen zullen Untouchable echter ervaren als een onthutsend verslag van machtsmisbruik.

De cineaste belicht de evolutie van Harvey Weinstein van zijn eerste stappen in de showbizz tot zijn ondergang, waarbij ze regelmatig gebruikt maakt van getuigenissen van vrouwen die door de ooit o zo machtige producent misbruikt werden. Een degelijke maar weinig explosieve docu, die nooit het niveau van een Leaving Neverland haalt.

>>Klap

Ursula Macfarlane schets in haar documentaire hoe superproducent Harvey Weinstein zijn macht verwierf en daarvan gebruik maakte om vrouwen te misbruiken. Met bijdragen van onder meer Ronan Farrow en actrice Rosanna Arquette. In het verlengde van Leaving Neverland.

Regie Ursula Macfarlane
Cast Rosanna Arquette, Ronan Farrow, Paz de la Huerta
Speelduur1u39
Vanaf 19 juni in de bioscoop

 

Le daim

Het lijkt wel de comeback van Betrand Blier, maar deze zwarte komedie is van de hand van de Franse muzikant en selfmade regisseur Quentin Dupieux. Met een lichtjes surrealistisch verhaaltje over een idiote macho (een heerlijk droge Jean Dujardin) die meer en meer geobsedeerd raakt door zijn jas in hertenleer, toont de cineast hoe pathetisch een man wel kan zijn wanneer hij uit extreme onzekerheid tot het uiterste gaat om uniek te zijn.

>>Klap

Jean Dujardin schittert in deze zwarte komedie van Quentin Dupieux (Rubber) als een onzekere man die alles wil doen om de enige te zijn in een jas van hertenleer. Doet qua toon denken aan Buffet froidvan Bertrand Blier.

Regie Quentin Dupieux
Cast Jean Dujardin, Adèle Haenel, Albert Delpy
Speelduur 1u17
Vanaf 19 juni in de bioscoop