Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.03.2022

Recensie-telex: Nobody Has to Know & Ali & Ava

door Chris Craps

Nobody Has to Know

De Belgische regisseur Bouli Lanners (Ultranova, Eldorado, Les géants) trok naar een Schots eiland voor een sympathieke love story tussen Phil (Lanners zelf), een ingeweken Belg, en Millie (Michelle Fairley), een vrouw uit een Presbyteriaans gemeenschap.

Het bijzondere aan het verhaal is dat ze elkaar amper kennen. Wanneer Phil een beroerte krijgt, komt Millie hem opzoeken en beweert ze dat ze vroeger minnaars waren. Veel verrassingen moet je daarna niet meer verwachten. Het enige waar je nog op zit te wachten, is hoe Phil zal reageren wanneer hij de leugen ontdekt.

Het zeer eenvoudige verhaal krijgt echter ondersteuning van mooie fotografie, degelijke vertolkingen en een delicate benadering van de personages.

Regie Bouli Lanners en Tim Mielants
Cast Bouli Lanners, Michelle Fairley, Clovis Cornillac
Speelduur 1u39
Vanaf 23 maart in de bioscoop

Ali & Ava

Zij is een weduwe van Ierse origine met een volwassen zoon, hij een Brits-Pakistaanse huisbaas die helemaal kan opgaan in zijn muziek. Beide hebben een probleem, maar door elkaar te vinden, kunnen ze verder met hun leven.

Als je niet wist dat Clio Barnard (The Selfish Giant) deze naturalistische film had geregisseerd, zou je denken dat Ken Loach hem had gemaakt. Wel een groot verschil met Loach is dat Barnard zich focust op het liefdesverhaal en niet op de sociale context. De cineaste had niet de bedoeling om een of ander onrecht aan te klagen.

Het beste aan dit braaf filmpje is de vertolking van Adeel Akhtar die in elke scène de show steelt als een dolenthousiast kind in het lichaam van een volwassen man.

Regie Clio Barnard
Cast Adeel Akhtar, Claire Rushbrook, Ellora Torchia

Speelduur 1u35
Vanaf 23 maart in de bioscoop