Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.12.2019

Recensie-telex: Little Joe, The Peanut Butter Falcon, Spies in Disguise

door Chris Craps

Little Joe

De Oostenrijkse Cannes-favoriet Jessica Hausner (Lourdes) verkent het horrorgenre met een verhaal dat raakpunten heeft met The Day of the Triffids en The Happening. Alice, een specialiste in plantengenetica, creëert een plant die positieve vibes kan overbrengen bij mensen. Te laat beseft ze dat de plant gezegend is met een wel heel bijzonder verdedigingsmechanisme.

Dit had best een opwindende film kunnen zijn, maar het spanningschepping was duidelijk geen prioriteit voor Hausner. Ze toont vooral interesse in een minimalistische benadering van horror en in de kleine psychologische veranderingen bij de mensen die onder invloed komen van de killerplant. Little Joe wordt daardoor een tamme film die nooit echt verveelt, maar achteraf even vluchtig blijkt als een parfum van middelmatige kwaliteit. Hoofdrolspeelster Emily Beecham levert overtuigend acteerwerk, maar haar bekroning tot beste actrice in Cannes was best overdreven.

Regie Jessica Hausner
Cast Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox
Speelduur 1u45
Vanaf 25 december in de bioscoop

 

The Peanut Butter Falcon

Zak (Zack Gottsagen), een 22-jarige jongema met downyndroom, ontsnapt uit een ouderlingenthuis waar hij duidelijk niet op zijn plaats was. Zak droomt van een worstelaaropleiding in Florida en zet daar meteen koers naar, ook al is dat in zijn onderbroek. Onderweg botst hij op Tyler (Shia LaBeouf), een kleine crimineel die uit de handen van brutale schuldeisers wil blijven. Tyler voelt zich verplicht om voor de wat hulpeloze Zak te zorgen. Intussen speurt de bezorgde sociaal assistente Eleanor (Daktota Johnson) naar haar patiënt.

Deze bescheiden tragikomische roadmovie, die doet denken aan Le huitième jour van Jaco Van Dormael, laat zich vooral bekijken dankzij het bijzondere samenspel tussen LaBeouf en Gottsagen. Een voorspelbare maar amusante feelgoodfilm.

Regie Tyler Nilson en Michael Schwartz
Cast Shia LaBeouf, Dakota Johnson, Zack Gottsagen
Speelduur 1u37
Vanaf 25 december in de bioscoop

 

Spies in Disguise aka Geheim agent Roekoeloos

Wat zou er gebeuren indien een Afro-Amerikaanse James Bond een avontuur beleefde met Q in een The Princess and the Frog-universum? Het antwoord zie je in deze knettergekke animatiekomedie van Blue Sky Studios (van de Ice Age-films). Will Smith leende zijn stem aan Lance Sterling, een superagent die in ongenade valt, een drankje drinkt waardoor hij in een duif verandert en als koerend geschelpte zijn onschuld tracht te bewijzen. Vrijblijvende fun aan een razend tempo met een paar geslaagde grappen. Originaliteit moet je echter niet verwachten.

Regie Troy Quane en Nick Bruno
Cast  Will Smith, Tom Holland, Rashida Jones
Speelduur 1u41
Vanaf 25 december in de bioscoop