Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.01.2022

Recensie-telex: L’ennemi & Way Down

door Chris Craps

L’ennemi

Voormalige filmjournalist Stephan Streker vraagt zich in zijn nieuwe psychodrama af of moordenaars altijd wel weten of ze nu schuldig zijn of niet. Het nemen van andermans leven is immers zo’n intense daad dat je geest het kan begeven. David Lynch analyseerde die thematiek in zijn meesterwerken Lost Highway en Mulholland Drive, Streker doet dat in L’ennemi op bescheiden Belgisch niveau.

De regisseur haalde inspiratie uit de zaak rond Véronique Pirotton, de vrouw die in 2013 dood werd teruggevonden in een Oostendse hotelkamer. Haar echtgenoot, de politicus Bernard Wesphael, was de hoofdverdachte, maar werd uiteindelijk vrijgesproken. Streker is echter niet geïnteresseerd in een reconstructie van die zaak, maar fictionaliseert zijn hoofdpersonage (intens gespeeld door Jérémie Renier) en tracht in het verwarde brein van de man te kruipen.

Streker laat de toeschouwer zelf haar of zijn conclusies trekken over wat er nu echt gebeurd is. Het enige wat je concreet te weten komt, is dat de politicus in de film een amour fou achter de rug heeft en dat zijn passie hem parten heeft gespeeld. L’ennemi fascineert tot op zekere hoogte en de zaak spreekt zeker tot de verbeelding. Streker heeft echter niet de interessantste of krachtigste piste gekozen om het incident uit te spitten. Hij zweeft tussen fictie en realiteit en tussen droom en werkelijkheid, maar biedt uiteindelijk geen echte of verrassende resolutie die je uit je lood slaat.

Regie Stephan Streker
Cast Jérémie Renier, Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot
Speelduur 1u45
Vanaf 26 januari in de bioscoop

 

Way Down

Jaume Balagueró, de Spaanse regisseur van de REC-horrorfilms, wilde bewijzen dat je in Europa ook een Ocean’s Eleven-film kunt maken. Inspiratie haalde hij bij een incident uit 2007, toen bekend raakte dat een Amerikaans bergingsbedrijf een schat aan munten uit een Spaanse fregat had opgehaald. Spanje eiste het fortuin op en sleurde het bedrijf voor de rechter. De Amerikanen haalden bakzeil en moesten hun vondst teruggeven.

Tot daar de realiteit. In Way Down, dat zich afspeelt in 2010, besluiten de schattenjagers (onder leiding van Liam Cunningham) hun ‘bezit’ te recupereren. De munten zitten echter verborgen in de strengst beveiligde kluis van een bank in Madrid. Met de hulp van een geniale ingenieur (Freddie Highmore), een computerexpert en een voormalige MI6-agent besluiten ze de bank binnen te dringen tijdens de WK-finale Spanje-Nederland.

Balagueró heeft een relatief vermakelijke popcornfilm gemaakt die weinig om het lijf heeft en alleen behoorlijk werkt wanneer je doodmoe bent en twee uur te doden hebt. Anders dan de eerder genoemde klassieker van Soderbergh moet je het stellen zonder glamoureuze hoofdrolspelers en hun spitse dialogen. Grootste hindernis vormt het voormalige Charlie and The Chocolate Factory-kindsterretje Highmore die het charisma heeft van een natte dweil en acteert alsof hij een etalagepop moet imiteren.

Regie Jaume Balagueró
Cast Freddie Highmore, Liam Cunningham, Sam Riley
Speelduur 1u58
Vanaf 26 januari in de bioscoop