Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

06.06.2023

Recensie-telex: L’amour et les forêts & Blue Jean

door Chris Craps

L’amour et les forêts

De ietwat teruggetrokken Blanche (Virginie Efira) wordt verliefd op Grégoire (Melvil Poupaud). Een liefdessprookje? In de eerste jaren wel. Maar dan begint Grégoire haar te manipuleren, houdt hij haar weg van haar tweelingzus (eveneens Efira) en vrienden, en verhuizen ze naar een landhuis zonder deuren. De situatie voor Blanche wordt onhoudbaar, maar ze slaagt er niet in om te ontsnappen aan het extreem possessieve gedrag van haar man.

Deze verfilming van de bestseller van Éric Reinhardt wordt in flashback verteld, wat toelaat om de meest dramatische momenten beknopt te tonen. Maar dit is vooral een psychodrama waarin de acteurs schitteren. Efira is uitstekend als de weerloze Blanche en Poupaud, die meestal zachtaardige personages vertolkt, weet zeer geloofwaardig een extreem neurotisch man die nooit echt opgroeide neer te zetten.

Regie Valérie Donzell
Cast Virginie Efira, Melvil Poupaud, Virginie Ledoyen
Speelduur 1u45
Vanaf 7 juni in de bioscoop

Blue Jean

Vanaf 1988 tot 2000 bestond er een wet in het VK die het promoten van homoseksualiteit verbood Blue Jean speelt zich af in 1988, vlak voor die wet van kracht ging. Jean is een lerares die zich goed bewust is van het feit dat ze haar lesbische geaardheid maar beter verborgen houdt. Wanneer een van haar leerlingen haar in een gay bar herkent, dreigt haar geheim onthuld te worden.

De te lange aanhef van Blue Jean trapt open deuren in en het eerste half uur is daardoor niet alleen weinig interessant, maar ook overbodig. Wanneer later Jean voor het dilemma geplaatst wordt om een leerlinge te verraden of haar job te verliezen, raakt dit debuut van Georgia Oakley echter een heel interessant thema aan en wordt de film bijna een thriller.

Regie Georgia Oakley
Cast Rosy McEwen, Kerrie Hayes, Lucy Halliday
Speelduur 1u37
Vanaf 7 juni in de bioscoop