Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.11.2023

Recensie-telex: L’abbé Pierre: Une vie de combats & Le passion de Dodin Bouffant

door Chris Craps

L’abbé Pierre : Une vie de combats

Over Abbé Pierre zijn al films gemaakt, maar deze poging van Frédéric Tellier probeert zijn hele leven te vertellen. Geen sinecure, want de man werd 94 nadat hij onder meer WO II, ziektes, uitputting en een scheepsramp overleefde.

Via de geweldige vertolking van Benjamin Lavernhe krijg je zeker een beeld van wat deze priester motiveerde om te proberen de armoede uit de wereld te drijven. Tellier trapt echter in de val waar de meeste regisseurs van biopics in trappen: hij wil veel te veel vertellen. De enorm interessante oorlogsperiode krijgt amper twintig minuten speelduur, de scheepsramp wordt gereduceerd tot een piepkleine scène en over de controverse rond Pierres steun aan een Holocaustontkenner wordt amper iets gezegd.

Misschien had Tellier een serie moeten maken of zich moeten focussen op een deel uit het leven van de wereldberoemde man.

Regie Frédéric Tellier
Cast Benjamin Lavernhe, Emmanuelle Bercot, Michel Vuillermoz
Speelduur 2u18
Vanaf 8 november in de bioscoop

La passion de Dodin Bouffant

De Vietnamees-Franse cineast Trần Anh Hùng vertelt een verhaal dat zich afspeelt op het platteland in 1885. Eugénie (Juliette Binoche) werkt als kok voor de restauranteigenaar Dodin. Hun liefde voor het culinaire is zo gesofisticeerd dat ze hun gevoelens via eten uitdrukken. Eugénie wil echter niet trouwen met Dodin.

Tijdens het eerste uur wordt er vooral gekookt, een ritueel dat in beeld wordt gebracht als een levend schilderij waarop alles goudbruin oogt door het invallende ochtendzonlicht. Nadien krijg je een beetje drama, maar dat voelt eerder als bijzaak aan. Deze zeer trage, maar bloedmooie film draait vooral rond het in beeld brengen van eten en voortreffelijke acteurs die koken.

En ja, je zult kwijlen bij het zien van al die culinaire hoogstandjes.

Regie Trần Anh Hùng
Cast Benoït Magimel, Juliette Binoche, Jan Hammenecker
Speelduur 2u14
Vanaf 8 november in de bioscoop