Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.04.2020

Recensie Swallow

door Ruben Nollet

Ooit al gehoord van pica? Het is een eetstoornis waarbij de patiënt een onweerstaanbare drang voelt om niet-eetbare voorwerpen in te slikken. In het geval van Hunter, het hoofdpersonage uit Swallow, begint het bij een kleine rode knikker, maar binnen de kortste keren stapt ze over naar grotere, scherpere en dus ook gevaarlijkere objecten.

 In zijn eerste langspeelfilm gebruikt de Amerikaanse scenarist-regisseur Carlo Mirabella-Davis de aandoening  als een metafoor voor de schrijnende situatie waarin het hoofdpersonage zich bevindt. Hunter heeft haar hele leven al veel moeten slikken en ondertussen heeft ze elke vorm van controle moeten afstaan.

Ze is van bescheiden komaf, maar is nu getrouwd met een rijkeluiszoon. Richie – jawel, dat is zijn naam – houdt vol dat hij haar graag ziet, maar als hun perfecte leventje niet perfect genoeg is, laat hij dat voelen. En dan zijn er zijn ouders, die keer op keer subtiel aantonen hoe weinig belang ze aan hun schoondochter hechten. Enkel door toe te geven aan haar aparte eetdrang, krijgt Hunter het gevoel dat zij de touwtjes in handen heeft.

 Swallow ziet er zeer verzorgd uit, met een gemillimeterd decorontwerp dat Hunters antiseptische leefwereld knap weerspiegelt – noem haar peperdure huis met zicht op de natuur maar een designgevangenis. De film zet bovendien een aantal indringende en doordachte scènes op touw. Hoofdactrice Haley Bennett verdient zeker ook een pluim, want ze doet wonderen met een personage dat – net als de andere trouwens – net te veel naar een karikatuur neigt.

Dat euvel plaagt Swallow eigenlijk als geheel. Misschien heeft het ermee te maken dat Mirabella-Davis als man de ambitie had om een verhaal te vertellen over een vrouw die wanhopig een uitweg zoekt uit een milieu waar de toxische mannelijkheid vanaf druipt. Het concept houdt steek, maar de uitwerking heeft iets simplistisch.

>>Klap

Een jonge vrouw doet er alles aan om haar huishouden smetteloos en haar rijke echtgenoot tevreden te houden. Maar ze heeft een geheim: ze slikt graag voorwerpen in. Dit psychologische drama houdt het midden tussen Repulsion en Safe.

Regie Carlo Mirabella-Davis
Cast Haley Bennett, Austin Stowell, Elizabeth Marvel
Speelduur 1u35
Beschikbaar vanaf 21 april