Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.04.2019

Recensie Shazam!

door Chris Craps

De DC-films kampte tot voor kort met een acuut gebrek aan humor. Shazam!, waarvan het bronmateriaal al in 1939 geschapen werd – en dat bizar genoeg oorspronkelijk Captain Marvel heette – moest een oplossing bieden. Het titelpersonage is immers een puberjongen in het lichaam van een volwassen superheld.  Daar kan je al  eens iets mee aanvangen.

Shazam! begint, zoals dat wel vaker in een origin story gebeurt, met de jonge jaren van zowel de held als zijn nemesis. Zo wordt kleuter Billy door zijn moeder aan zijn lot overgelaten en voelt tiener Thaddeus Silvana zich gehaat door zijn broer en vader.  Jaren later belandt de 14-jarige Billy (Asher Angel) bij het zoveelste pleeggezin en ontdekt Silvana, nu een geleerde, de deur naar de magische Rock of Eternity, waar hij enorme macht verwerft. Ook Billy komt daar niet veel later terecht, met als resultaat dat hij in een superheld transformeert als hij ‘Shazam’ roept.

Tot op dat moment is de film relatief ernstig. Maar eens Billy/Shazam (nu vertolkt door de 38-jarige Zachary  Levy) ontdekt dat hij onder meer kogelvrij is en nog andere fantastische eigenschappen bezit, kan de komedie starten. Het eerste waar Billy aan denkt als kind in het lichaam van een volwassene, is bier. Dat uiteindelijk maar vies smaakt. Het zijn dit soort geestige scènes die de film enigszins draaglijk maken.

Mark Strong als Shazams aartsvijand dokter Silvana tilt de film trouwens naar een niveau hoger.  Hij is zo’n acteur die niets hoeft te doen om charismatisch, grappig en dreigend over te komen. Het probleem is dat hij de rest van de cast, bestaande uit middelmatig acterende tieners, van het doek speelt.

Na anderhalf uur heb je het ook echt wel gehad. Dan zijn alle Big– en Superman-grappen de revue gepasseerd en rest er nog enkel de obligate actiefinale waarin Shazam en Silvana het mogen uitvechten, en die door de participatie van een Power Rangers-achtige bende en vreselijke CGI-monsters niet alleen behoorlijk ridicuul wordt, maar ook nog eens veertig minuten duurt.

En toch, in een wereld met een overaanbod aan superheldenfilms gaan we niet al te hard klagen. In vergelijking met Batman V Superman: Dawn of Justice en Aquaman hapt Shazam! veel makkelijker weg. Wat humor allemaal kan doen.

>>Klap

Een tienerjongen verandert door toverkrachten in een supersterke bink telkens als hij ‘Shazam’ roept. DC pakt uit met een familiefilm die dichter bij Disney aanleunt dan alles wat Marvel al heeft geproduceerd. Big in een superheldenpak.

Regie David F. Sandberg
Cast Zachary Levy, Mark Strong, Djimon Hounsou
Speelduur 2u12
Vanaf 3 april in de bioscoop

Lees meer over: