Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.03.2019

Recensie Serenity

door Chris Craps

De Brit Steven Knight maakte vooral naam als scenarist. In die hoedanigheid schudde hij een enkele prima scripts voor film en televisie uit zijn mouw, waaronder Dirty Pretty Things, Eastern Promises, Locke, Peaky Blinders en Taboo. Dat gaf hem genoeg krediet om af en toe in de regiestoel te mogen zetelen. Het geloof in hem moet ditmaal wel heel groot geweest zijn, want hij kreeg 25 miljoen dollar om een film te maken die eigenlijk een uit de hand gelopen experiment blijkt.

Serenity lijkt van start te gaan als een update van Hemingways The Old Man and the Sea: Baker Dill (Matthew McConaughey), een visser op een eiland in de buurt van Florida, wil koste wat kost een reuzentonijn aan de haak slaan. Maar het beest, dat hij ‘Justice’ heeft gedoopt, is behoorlijk taai. Als Bakers ex Karen (Anne Hathaway) opduikt, bevinden we ons plots in een film noir: Karen biedt Baker een fortuin aan om haar gewelddadige vriendje (Jason Clarke) van kant te maken.

Wat volgt, is zowel interessant en doordacht als vergezocht en ridicuul. Knight dacht heel slim te zijn en schiep al vanaf het begin een onzichtbare extra verhaallijn die halverwege meer en meer aan de oppervlakte komt. Het lijkt wel alsof de filmmaker Lost Highway op zijn manier wilde overdoen. Het gigantische probleem is echter dat hij tot in de puntjes uitlegt hoe de vork in de steel zit, en dat is zowat het domste is wat je met zo’n verhaal kan doen. Het beledigt niet alleen de intelligentie van het publiek, het verpulvert ook alle mysterie.

Je voelt de bui al vroeg hangen. Knight verknoeit veel door van Jason Clarkes personage een eendimensionale, cartooneske schurk te maken en McConaughey laat hij een half uur lang als een bezwete kip zonder kop rondrennen. Het dieptepunt is echter de ‘hete’ – zeg maar hilarische – seksscène tussen McConaughey en Hathaway. Nooit eerder zag je twee topacteurs zoveel moeite doen om degelijk acteerwerk te leveren, om uiteindelijk onverbiddelijk op hun bek te gaan.

Je moet het Knight nageven dat hij iets geprobeerd heeft, maar hij besefte blijkbaar niet dat je geen Lynchiaanse cinema kunt maken voor een mainstreampubliek.

>>Klap

Matthew McConaughey speelt een eenzaat die graag vist. Maar dan krijgt hij bezoek van zijn ex, die hem vraagt haar nieuwe beau uit de weg te ruimen. Enigmatisch drama waarin Locke-regisseur Steven Knight Lost Highway vermengt met The Old Man and the Sea.

Regie Steven Knight
Cast Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jason Clarke
Speelduur 1u46
Vanaf 27 maart in de bioscoop