Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.02.2018

Recensie Red Sparrow

door Steven Tuffin

Gratuit naakt! Expliciete folterscènes! Als je mijn collega-critici moet geloven, is de nieuwe samenwerking tussen The Hunger Games-duo Francis Lawrence en Jennifer Lawrence – geen familie van elkaar – exploitation cinema in de lijn van Ilsa, She Wolf of the SS. Heel vreemd, want wat ik te zien kreeg, was een degelijke spionagethriller die deed terugdenken aan de Koude Oorlogsthrillers van weleer.

J-Law kruipt in de huid van een beloftevolle ballerina die na een pijnlijk ongeluk haar danscarrière vaarwel moet zeggen en door haar oom (Matthias Schoenaerts) gepusht wordt om zich in te schrijven voor het Sparrow-programma, een spionageopleiding waarbij verleidingstechnieken centraal staan. Enkele maanden later trekt onze heldin richting Hongarije, waar ze belangrijke informatie aan een CIA-agent (Joel Edgerton) moet proberen te ontfutselen.

In de handen van Brian De Palma was dit project misschien uitgegroeid tot een barokke B-klassieker, maar het moet gezegd: Lawrence (Constantine, I Am Legend) heeft zijn beste beentje voorgezet. De prachtige locaties worden sfeervol in beeld gebracht door de Kempische Hollywoodcameraman Jo Willems, op geen enkel moment wordt er geschakeld naar Bourne-achtige actie-acrobatiek en de cast krijgt de ruimte om hun personages een zekere menselijkheid te geven.

Dat Lawrence, Edgerton, Jeremy Irons en Charlotte Rampling fraai werk leveren, is ondertussen vanzelfsprekend. Maar het doet deugd om te zien dat Schoenaerts allesbehalve moet onderdoen voor zo’n verzameling toptalent. Een mindere god had zijn personage waarschijnlijk als een eendimensionale intrigant neergezet, maar de Rundskop-ster doet hem uitgroeien tot een van de interessantste figuren uit de film.

>>Klap

The Hunger Games-duo Jennifer Lawrence en Francis Lawrence gooien het over een compleet andere boeg met deze spionagethriller waarin seks, geweld en het spook van de Koude Oorlog centraal staan. Vol prachtige locaties en puike acteerprestaties, onder meer van Matthias Schoenaerts.

Regie Francis Lawrence
Cast Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts
Speelduur 2u20
Vanaf 28 februari in de bioscoop