Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.08.2019

Recensie Ready or Not

door Ruben Nollet

De ene film is de andere niet. Terwijl Universal zich deels door toedoen van Trumps tweets en een enorme golf van kritiek gedwongen zag om zijn thriller The Hunt al dan niet voorlopig van de releasekalender te halen, mag Ready or Not geruisloos de bioscopen binnenglijden. Of dat te maken heeft met zijn herkomst – dit is een film van Fox – laat ik in het midden. Er zijn al genoeg samenzweringstheorieën in deze wereld.

Het blijft echter een feit dat The Hunt en Ready or Not naaste familie zijn. In beide gevallen gaat het om een verhaal over een mensenjacht, met rijke stinkers aan de schietkant van het geweer en argeloze ‘gewone’ mensen aan de kant van de loop. En in beide gevallen doen de makers geen moeite om hun satirische ambities te verbergen.

Het verschil zit hem echter in de toon. Voor alle duidelijkheid: net als de criticasters heb ik The Hunt niet gezien, maar uit de trailers wordt wel duidelijk dat die film humor niet meteen als grootste troef wil uitspelen. Ready or Not is daarentegen fun fun fun, zij het dan van een donkere en bloederige soort.

We zien hoe Grace, een jonge vrouw huwt met haar geliefde Alex. De kersverse bruid voelt zich echter niet heel welkom bij haar schoonfamilie, een geslacht dat steenrijk is geworden door gezelschapspellen en ander vermaak.

Geen zorg, zegt Alex, dat komt wel in orde als ze eenmaal aan het traditionele verwelkomingsspel heeft deelgenomen. Het enige wat ze moet doen, is een kaart kiezen en het spel spelen dat erop staat. Dat wordt verstoppertje, maar niet de onschuldige variante die Grace kent.

De makers van Ready or Not, een gezelschap dat zichzelf Radio Silence noemt, maakt er een olijke boel van en amuseert zich zeker met de stoute humor en het occasionele bloedvergieten. Toch kun je je niet van de indruk ontdoen dat ze schrik hebben om vol gas te geven. Een gebrek aan lef? Te weinig ideeën? Een opgestoken wijsvingertje van hogerhand? Wie zal het zeggen? Het resultaat is in ieder geval horror met een handrem. 

>>Klap

Een jonge bruid ontdekt dat haar kersverse schoonfamilie behalve schatrijk ook psychopathisch en levensgevaarlijk is. En het draait allemaal rond een spelletje verstoppertje. Noem deze satirische horrorthriller maar de indoorversie van The Most Dangerous Game. 

Regie Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gillett
Cast Samara Weaving, Mark O’Brien, Adam Brody
Speelduur 1u35
Vanaf 28 augustus in de bioscoop