Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.05.2017

Recensie Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge

door Steven Tuffin

De laatste tijd is het cool om nostalgisch te doen in de bioscoop. Het is die emotie die van Jurassic World en Star Wars: The Force Awakens overrompelende box-office-fenomenen maakte.

En nu proberen de jongens van Disney hetzelfde doen met de Pirates of the Carribean-franchise, maar in plaats daarvan kielhalen ze de filmreeks.

Wees eens eerlijk: kijk jij vol heimwee terug naar de periode waarin Johnny Depp samen met Keira Knightley en Orlando Bloom de zeven zeeën onveilig maakte? Herbekijk je het origineel en de sequels regelmatig? Ik in ieder geval niet.

Het is dan ook vreemd om te zien hoeveel moeite men heeft gedaan om met Salazar’s Revenge back to basics te gaan, om zich dan toch weer te verslikken in de gebreken van afleveringen twee, drie én vier.

De zoon van Blooms en Knightleys personages is op zoek naar de drietand van Poseidon om zijn vervloekte vader te bevrijden. Maar ook de ondode piratenjager Salazar wil dat ding te pakken krijgen. En dan verschijnt diens oude nemesis, Jack Sparrow, op het toneel.

Eerst over meneer Depp: zijn vertolking in deze fivequel behoort tot een van de gênantste wanprestaties van de afgelopen jaren. Hij lijkt niet alleen tegen zijn zin voor de camera te staan, zijn potsierlijke gedrag maakt van Sparrow een parodie op een parodie.

Daarnaast passeert er heel wat schabouwelijke cgi over het scherm, valt het waarschijnlijk doodsimpele verhaal amper te volgen omdat er veel te veel tegelijkertijd gebeurt en lijken de grappen en grollen een wedstrijdje ‘om te onnozelst’ te houden.

Nee, doe dan maar Kon-Tiki, de vorige film van regieduo Joachim Rønning en Espen Sandberg. Dat was een echt wildwateravontuur!

>>Klap

Alle Pirates of the Caribbean-ingrediënten zijn voorradig, met een kierewiete Johnny Depp als de nog kierewitere Jack Sparrow op kop. De vele knipogen naar de eerste aflevering van de Disney-franchise zullen old school fans enorm plezieren.

Regie Joachim Rønning en Espen Sandberg
Cast Johnny Depp, Javier Bardem, Geoffrey Rush
Speelduur 2u09
Vanaf 24 juni in de bioscoop