Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.12.2016

Recensie Personal Shopper

door Steven Tuffin

Als een film vroeger in Cannes op boegeroep onthaald werd, prikkelde deze steevast mijn interesse. Nu ik zelf deel mag uitmaken van het festivalpubliek, ga ik regelmatig op de barricade als het nog eens van dattum is. Ook voor de tweede samenwerking tussen Frans filmauteur Olivier Assayas en Hollywoodster Kristen Stewart deed én doe ik dat met de volste overtuiging.

Assayas is niet vies van een portie pulp – zie ook Demonlover – en gaat ditmaal voor intellectuele horror – of misschien is ‘slimme spanning’ juister. Stewart speelt het titelpersonage, een Amerikaanse twintiger die letterlijk en figuurlijk de schaduw opzoekt. Ze verplaatst zich constant doorheen de straten Parijs om de garderobe van een of andere celebrity up-to-date te houden. Tegelijkertijd is ze in het donker op zoek naar contact met haar overleden tweelingbroer.

Door een karakterschets te combineren met genre-elementen bekomt Assayas een dubbelslag. Enerzijds overstijgt zijn portret het soort makkelijke maatschappijkritiek waar sommige van zijn arthousecollega’s een boon voor hebben. Anderzijds voelen de spannende sequenties oprecht beklemmend aan vanwege hun originele insteek – hij slaagt er zelfs in een sms-conversatie met een hoge dosis suspense te injecteren.

Stewart laat op haar beurt haar criticasters andermaal een poepie ruiken. Net zoals in Clouds of Sils Maria etaleert ze een talent dat haar niet bepaald fantastische Tinseltownvertolkingen – met Snow White and the Huntsman op kop – deden vermoeden. Assayas weet uit haar een ‘echtheid’ te puren die – en nu doe ik een sprong in het diepe – van haar misschien wel de James Dean van de millennials maakt.

Conclusie: een unieke uitdaging voor arthouseliefhebbers, horrorfanaten én de jeugd van tegenwoordig.

>>Klap

Frans arthousemaestro Olivier Assayas en Twilight-ster Kristen Stewart gaan na hun gezamenlijke arthouse-hit Clouds of Sils Maria voor een intellectuele update van The Sixth Sense. Of hoe een karakterschets best de nodige huivermomenten kan bevatten.

Regie Olivier Assayas
Cast Kristen Stewart, Lars EidingerSigrid Bouaziz
Duur 1u45
Vanaf 14 december in de bioscoop