Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.03.2018

Recensie Pacific Rim Uprising

door Steven Tuffin

Toen Pacific Rim enkele jaren terug de bioscopen bereikte, deed ik hem af als een triviaal tussendoortje waarin Guillemo del Toro zijn liefde voor Aziatische geek stuff als reuzenrobots en Godzilla-achtige kaiju’s kon botvieren. Nu het vervolg de zalen onveilig maakt, lijkt het origineel plots het nec plus ultra op vlak van blockbusterentertainment.

Werkelijk niets aan deze snertsequel werkt. Dat begint bij het acteerwerk: zowel leading man John Boyega (Finn uit de nieuwe Star Wars-trilogie) als zowat elke nevenacteur staat zo onbeholpen te gesticuleren dat het wel lijkt alsof je naar een parodie op wat men in gedachten had zit te kijken.

De regie van Steven S. DeKnight verraadt onmiddellijk dat de man een achtergrond in televisie heeft – hij werkte onder meer mee aan Angel, Smallville en Spartacus: Blood and Sand. Zijn voorliefde voor inspiratieloze medium shots en druilerige camerabewerkingen doen je hongeren naar Del Toro’s over the top maar o zo expressieve aanpak. Ik betrapte me zelfs op de gedachte: wat zou Michael Bay met dit materiaal hebben gedaan?

Ook qua effectenwerk flitste The Bay geregeld door mijn hoofd. Je mag zeggen wat je wilt over de Transformers-franchise, maar de CGI is altijd tot in de puntjes verzorgd. Dat is hier absoluut niet het geval. Ongeveer elke exterior is duidelijk voor een green screen gefilmd en de actiesequenties doen denken aan zielloze computersimulaties van het soort Japanse tv-series dat eind vorige eeuw ook op onze televisiezenders te zien was.

Allemaal best jammer, want het scenario bevat enkele puike plottwists die in de handen van groter talent tot uiterst genietbare pulp hadden kunnen leiden.

>>Klap

In deze sequel op Guillermo del Toro’s reuzenrobots versus supermonsters-blockbuster mikt tv-talent Steven S. DeKnight opvallend jong en deinst hij niet terug voor Transformers-achtige momenten. Met Star Wars-ster John Boyega als de zoon van Idris Elba’s personage uit het origineel.

Regie Steven S. DeKnight
Cast John Boyega, Scott Eastwood, Cailee Spaeny
Speelduur 1u51
Vanaf 21 maart in de bioscoop