Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.08.2021

My Salinger Year: The Devil Wears Prada in de literaire wereld (recensie)

door Chris Craps

Joanna Rakoff begon in 1996 als assistente van Phyllis Westberg bij het literair agentschap Harold Ober Associates. Ze moest de brieven aan J.D. Salinger, de schuwe auteur van de klassieker The Catcher in the Rye, doornemen en de fans een standaardantwoord bezorgen. In de meest gevallen was dat: ‘Meneer Salinger leest geen fanmail.’

In 2014 bracht ze haar memoires uit, waarin ze haar ervaringen in het bedrijf en haar (meestal telefonische) contact met de auteur beschreef. Dat het boek verfilmd werd, is niet direct een verrassing. De gelijkenissen met The Devil Wears Prada moet de producers overtuigd hebben dat deze literaire variant mogelijk een hit zou kunnen worden.

De Canadese regisseur Phillippe Falardeau (Monsieur Lazhar) gooit het over een andere boeg dan David Frankel met zijn Meryl Streep-vehikel. In tegenstelling tot het karikaturale The Devil Wears Prada komt My Salinger Year heel bescheiden, realistisch en respectvol over. Margaret, het personage dat Phyllis Westberg moet voorstellen, staat mijlenver van het egocentrische monster dat Streep speelde. Sigourney Weaver zet Margaret wel als een veeleisend iemand neer, maar je voelt onmiddellijk ook een grote kwetsbaarheid. En ook Margaret Qualleys Joanna is veel gelaagder dan Anne Hathaways lichtjes hysterische slaafje.

Falardeau mag dan wel inhoudelijk sterk uit de hoek komen, stilistisch heeft hij niet veel te bieden. Zijn zeer conventionele regie biedt de acteurs de nodige vrijheid, maar achteraf herinner je enkel gezichten en geen shots. De momenten dat de regie toch opvalt – wanneer Salinger opduikt – komen dan weer geforceerd over. Het gebrek aan een uitgesproken stijl verklaart misschien waarom My Salinger Year elders matig ontvangen werd.

Toch is dit een film die mag gezien worden. Misschien zet hij zelfs kijkers aan aan om eens een boek vast te nemen of te schrijven. Stel je voor dat My Salinger Year iemand inspireert om de nieuwe Salinger te worden.

>>Klap

De Canadese cineast Phillippe Falardeau (Monsieur Lazhar) verfilmt de memoires van een assistente bij een literair agentschap die contact had met de schuwe auteur J.D. Salinger als een tedere coming-of-age. Sigourney Weaver steelt de show als bazin van dienst in deze literaire variant op The Devil Wears Prada.

Regie Phillippe Falardeau
Cast Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth
Speelduur 1u41
Vanaf 25 augustus in de bioscoop