Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

09.04.2019

Recensie Missing Link

door Chris Craps

De stop-motionspecialisten van Laika lieten zich vooral opmerken met de Neil Gaiman-verfilming Coraline en het door de Japanse cultuur geïnspireerde sprookje Kubo and the Two Strings. Met hun vijfde langspeler willen ze duidelijk een breed publiek aanspreken dat zich kan vinden in de verhalen van Jules Verne, de Indiana Jones-films en de Kuifje-strips. Dat levert een aardige portie amusement op met hier en daar een paar animatiehoogstandjes.

Sir Lionel Frost (Hugh Jackman) is een globetrottende avonturier-researcher die in het Victoriaanse tijdperk speurt naar mythische wezens waarvan het bestaan nog niet bevestigd werd. Hij is ervan overtuigd dat de Bigfoot ergens in Noord-Amerika rondloopt, maar kan dat niet bewijzen aan de club van elite-ontdekkingsreizigers waarvan hij hoopt ooit lid te worden. Maar dan krijgt hij een brief van het wezen (Zach Galifianakis) in kwestie…

Op technisch vlak is Missing Link ontegensprekelijk het werk van geïnspireerde vaklui, maar op verhalend vlak blinkt hij jammer genoeg niet altijd uit. Veel gags raken doel, maar er passeren er ook die behoorlijk flauw zijn. Bovendien laat regisseur-scenarist Chris Butler heel wat potentiële gags liggen. Interessant is vooral de manier waarop hij de love story benadert, Link portretteert en een hommage brengt aan outsiders in het algemeen.

>>Klap

Laika, de stop-motionstudio achter Coraline en Kubo and the Two Strings, gaat na ParaNorman andermaal het komische pad op met dit verhaal over een globetrottende avonturier die samen met Bigfoot op zoek gaat naar de Yeti.

Regie Chris Butler
Cast Hugh Jackman, Zach Galifianakis, Emma Thompson
Speelduur 1u35
Vanaf 10 april in de bioscoop