Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

23.04.2019

Recensie Mid90s

door Chris Craps

Wanneer je als acteur met Quentin Tarantino (Django Unchained), Martin Scorsese (The Wolf of Wall Street) en Bennett Miller (Moneyball) hebt gewerkt, dan moet het vroeg of laat beginnen te kriebelen om zelf ook eens plaats te nemen in de regiestoel. Niet moeilijk dus dat Jonah Hill nu met een regiedebuut op de proppen komt.

Hill was intelligent genoeg om zijn eerste film heel eenvoudig te houden: één hoofdpersonage in volle evolutie, een specifiek milieu dat hij door en door kent en een onderwerp dat smeekt om acteursregie. Zijn hoofdpersonage en alter ego is de dertienjarige Stevie (Sunny Suljic), die in het Los Angeles van de jaren negentig het thuis niet meer kan uithouden bij zijn agressieve broer (Lucas Hedges) en dan maar vriendschap sluit met een groep oudere skaters. Zijn alleenstaande moeder (Katherine Waterston) heeft echter weinig vertrouwen in deze bende die weinig meer doet dan rondhangen, drinken en kletsen.

Al snel moet je denken aan KidsKen Park en en Springbreakers. Wanneer je dan ook nog Harmony Korine ziet opduiken in een gastrol, hoef je er niet aan te twijfelen waar Hill – die na de opnames van Mid90s een rol kreeg in Korines The Beach Bum – de mosterd haalde. Hills film ademt op stilistisch vlak en qua personages de indie-feel van Korine uit. Alleen tijdens de finale merk je een groot verschil.

Korines films zijn excentriek, schijnbaar chaotisch, meedogenloos en ronduit pessimistisch. Hill houdt het daarentegen zeer gestructureerd, toont zich een ongebreidelde optimist en gaat controverse steevast uit de weg. In de finale wordt hij zelfs wat sentimenteel.  Misschien voel je daar dat hij wilde tonen hoe positief zijn tienerjaren in de jaren negentig waren.

Als eerste film mag Mid90s er best zijn. Hills talent als acteursregisseur staat buiten kijf en hij maakte het zich zeker niet gemakkelijk door een bescheiden indiefilm te maken in plaats van een ranzige komedie waarvoor hij in een vingerknip groen licht had kunnen krijgen.

>>Klap

Jonah Hill gaat in zijn regiedebuut indie-boegbeelden Harmony Korine en Larry Clark achterna. Zijn coming-of-age-prent,over een dertienjarige knaap die zich in de jaren negentig aansluit bij een groep roekeloze skaters, leunt stevig aan bij Kids, maar schetst een veel optimistischer beeld.

RegieJonah Hill
Cast Sunny Suljic, Lucas Hedges, Katherine Waterston
Speelduur 1u25
Vanaf24 april in de bioscoop

Lees meer over: