Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.07.2020

Recensie Madre

door Ruben Nollet

In 2017 maakte de Madrileense regisseur Rodrigo Sorogoyen een opgemerkte kortfilm over de gescheiden Elena die een onrustwekkend telefoontje krijgt. Het is haar zesjarige zoontje Iván dat in Frankrijk op vakantie is met zijn vader Ramón. Papa heeft hem alleen achtergelaten op het strand om iets te halen in de mobilhome en hij is nog steeds niet terug. De jongen wordt steeds angstiger, de moeder maakt zich steeds meer zorgen.

Die versie van Madre is een ijzersterk staaltje aanzwellende spanning en Sorogoyen recycleert de scène — in één take gefilmd — als inleiding voor de gelijknamige langspeelfilm die hij er nu van gemaakt heeft. Zijn idee was om het verhaal verder te zetten en te onderzoeken hoe het ondertussen met Elena gesteld is. Blijkt namelijk dat het noodlot effectief heeft toegeslagen en dat er tien jaar later nog steeds geen spoor van Iván is.

In de hoop hem te vinden is Elena destijds verhuisd naar het Franse kuststadje waar de jongen verdween en ze werkt er in een café bij het strand. Ze vond steun bij een vriendelijke man die na verloop van tijd haar minnaar werd. Hij wil dat Elena inziet dat ze Iván nooit zal terugzien, maar haar moederinstinct spreekt haar gezond verstand tegen. Zeker wanneer ze een zestienjarige jongen leert kennen die haar heel sterk aan Iván doet denken.

Er valt iets te zeggen voor het uitgangspunt van Madre en Sorogoyen heeft stijlgevoel te over om de aandacht vast te houden. Zoals hij Elena in beeld brengt, lijkt ze gevangen in een bokaal van emoties. Hoofdactrice Marta Nieto zet bovendien een overtuigend ingetogen vertolking neer.

Het probleem is alleen dat de film op geen enkel moment kan tippen aan zijn openingsscène. Als Sorogyen de informatie uit die inleiding in de rest van het verhaal had verwerkt, dan had hij van Madre een consistent en pakkend drama kunnen maken. Nu is het alsof hij eerst een joekel van een uppercut uitdeelt om de kijker vervolgens bijna twee uur lang te kietelen.

>>Klap

Na tien jaar koestert een moeder nog steeds de hoop dat ze haar verdwenen zoontje weer in de armen zal sluiten. En dan ontmoet ze een tiener die haar sterk aan de jongen doet denken. Intimistisch drama met echo’s van Changeling en The Imposter.

Regie Rodrigo Sorogoyen
Cast Marta Nieto, Jules Porier, Àlex Brendemühl
Speelduur 2u09
Vanaf 22 juli in de bioscoop

Lees meer over: