Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.10.2016

Recensie La fille inconnue

door Ruben Nollet

Jenny (Adèle Haenel) is nog niet zo lang huisarts, maar ze mag wel al een stagiair begeleiden. Het botert echter niet zo goed tussen die twee. Op een avond, net wanneer er weer een haar in de boter zit, wordt er aangebeld bij haar praktijk. Jenny, die sowieso al slechtgezind is, besluit niet open te doen. Tenslotte zit de werkdag er al meer dan een uur op en wil ze haar stagiair duidelijk maken dat je ook als dokter ergens de lijn moet trekken.

De volgende dag wil de politie echter met haar praten. In de buurt, aan de oever van de Maas, is het levenloze lichaam aangetroffen van een jonge vrouw. Niemand weet wie ze is, maar nader onderzoek wijst uit dat het om het meisje gaat die de avond voordien bij Jenny heeft aangebeld. Gedreven door schuldbesef gaat de jonge dokterers op zoek naar de identiteit het dat onbekende meisje.

Moeten we van de gebroeders Dardenne verwachten dat ze het over een andere boeg gooien? Ik zou niet weten waarom. Tenslotte hebben ze in het verleden al vaak genoeg bewezen dat ze echte meesters zijn in wat ze doen. En het is niet omdat hun universum geografisch beperkt is — Seraing is amper 50 vierkante kilometer groot — dat ze er niet genoeg verhalen kunnen situeren.

Het neemt niet weg dat La fille inconnue de vraag oproept of ze een keerpunt hebben bereikt. Op het festival van Cannes, waar hun tiende langspeelfilm net als hun zeven voorafgaande films in wereldpremière ging, maakte hij opvallend minder enthousiasme los dan hun vorige passages. Zelf dachten de Dardennes blijkbaar dat het aan de speelduur en het tempo lag, want ze knipten na het festival 7 minuten weg om de film strakker en snediger te maken.

Het verschil tussen beide versies is echter nauwelijks zichtbaar en de ingreep lost ook het probleem van La fille inconnue niet op: hoe waardevol en menselijk het centrale idee dat de Dardennes willen aankaarten ook is, het doet je allemaal bijzonder weinig. De oproep die les frères plaatsen voor meer solidariteit, hulpvaardigheid en – no pun intended – broederlijkheid moet gehoord worden. Dokter Jenny is echter niet de persoon die je de oren openzet.

Hier en daar bloeit een moment op waaraan je je kan optrekken, maar nooit lang genoeg om echt betrokken te raken. In La fille inconnue haalt de boodschap het van de emotie. En dat is nooit een goeie zaak.

 

>>KLAP

Een jonge dokter ontdekt dat de persoon die ’s avonds laat bij haar aanbelde – en voor wie ze de deur gesloten hield – later gestorven is. De gebroeders Dardenne gaan met dit sociaal-realistische drama verder op het pad dat ze al sinds Le silence de Lorna bewandelen.

Regie Luc & Jean-Pierre Dardenne
Cast Adèle Haenel, Olivier Bonnaud, Jérémie Renier
Speelduur 1u46
Vanaf 5 oktober in de bioscoop