Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.07.2021

Recensie Jungle Cruise

door Chris Craps

De verfilming van een pretparkattractie is niet evident. Je moet eerst een verhaal vinden als fundament. In negentig procent van de gevallen wordt er niet heel hard gezocht en plundert men gretig de klassiekers. Zo ook de scenaristen van de Disney-film Jungle Cruise.

Emily Blunt vertolkt de wetenschapster Lilly Houghton. Zij gaat anno 1915 samen met haar snobistische broer MacGregor in het Amazonewoud op zoek naar de Boom des Levens, die volgens een legende genezende krachten zou hebben. Hun gids is de stoombootkapitein Skipper (Dwayne Johnson), een man die meestal heel veilige cruises aanbiedt en met wie Lilly het absoluut niet kan vinden. Ondertussen worden ze per duikboot achtervolgd door de zoon van de Duitse keizer (Jesse Plemons mit Djerman accent) die de magische boom wil inpalmen.

Het eerste uur wordt bijna letterlijk gelicht uit The African Queen van John Huston met Johnson in de Humphrey Bogart-rol en Blunt als een Indiana Jones-variant op Katherine Hepburn. Het gebekvecht tussen Bogart en Hepburn wordt dunnetjes overgedaan en zelfs de watervallensequens passeert de revue. Daarna worden er andere bronnen aangeboord: via wat avonturen à la Romancing the Stone en The Mummy belanden Johnson en Blunt op een Raiders of the Lost Ark– en Pirates of the Caribbean-achtig pad.

Toch is Jungle Cruise niet de slechtste popcornfilm uit de Disney-stal. Je voelt wel dat de acteurs nooit een jungle hebben betreden en dat de CGI-ploeg meer werk heeft gehad dan het decorteam, maar het sprankelende samenspel van Johnson en Blunt brengt zowaar leven in de brouwerij. Regisseur Jaume Collet-Serra, die verschillende Liam Neeson-thrillers inblikte, zorgt er bovendien voor dat zijn sterren mooi belicht worden en zet de actiescènes vlotjes en overzichtelijk in beeld.

Jungle Cruise is al bij al een ouderwetse avonturenfilm voor het ganse gezin. Als alle Indiana Jones– en Pirates of the Caribbean-fans toehappen, is een sequel nu al een zekerheid.

>>Klap

In deze pretparkattractieverfilming beleven Dwayne Johnson en Emily Blunt een vrolijk Indiana Jones-achtig avontuur, waarin flinke brokken The African Queen, Romancing the Stone en Pirates of the Caribbean de revue passeren.

Regie Jaume Collet-Serra
Cast Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jesse Plemons
Speelduur 2u07
Vanaf 28 juli in de bioscoop