Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.09.2019

Recensie It Chapter Two

door Chris Craps

It Chapter Two begint 27 jaar na zijn voorganger. De leden van de Losers Club – ondertussen prille veertigers – hebben op eentje na hun geboortestad Derry verlaten. Degene die er nog steeds woont, ontdekt dat Pennywise opnieuw aan het werk is. Om het monster voorgoed te stoppen, moeten de Losers allemaal terugkeren, maar niet iedereen is even moedig.

Als je hondstrouw wilt blijven aan het boek, is Stephen Kings It haast onmogelijk te verfilmen. De bestseller telt 1138 pagina’s en speelt zich af in twee verschillende periodes. Het was dus verstandig om voor twee delen te gaan, maar dan nog had men rekening moeten houden met het feit dat cinema een ander ritme heeft dan literatuur. It kon er ondanks een speelduur van 135 minuten nog mee door dankzij het ijzersterke concept en een uitstekende Bill Skarsgård als de gruwelclown Pennywise. It Chapter Two is veel minder geslaagd.

Scenarist Gary Dauberman (The Nun, de Annabelle-trilogie) is veel te trouw aan het bronmateriaal en verslikt zich compleet in de fragmentarische structuur van het boek. In tegenstelling tot bij King heb je hier nooit het gevoel dat de Losers samen één grote persoonlijkheid vormen. Zo passeren hun nachtmerries netjes één voor één de revue en krijg je bovendien een hoop flashbacks van de jonge Losers in je maag gesplitst. Na een uur ben je al uitgeput en dan staan er nog 109 minuten voor de boeg.

De cast helpt ook niet bepaald. Wanneer je klasbakken als Jessica Chastain en James McAvoy inhuurt om het prestige van je film op te krikken, dan zak je geen twee niveaus om de andere Losers in te vullen. Compleet fout gecast is Bill Hader als comic relief, wiens grappig bedoelde oneliners in schril contrast staan met de sérieux waarmee zijn collega’s staan te acteren.

Toch heeft It Chapter Two zijn momenten. De intro met een verrassende Xavier Dolan mag er best zijn, net zoals de verrassende cameo’s van enkele legendarische figuren. Daarnaast is Bill Skarsgårds Pennywise opnieuw het stijfsel waardoor het geheel niet compleet in mekaar stort. Als It Chapter Two net zoals zijn voorganger een succes wordt, dan is dat grotendeels te danken aan de imposante prestatie van de Zweedse acteur.

>>Klap                                                                                                              

De leden van de Losers Club keren na 27 jaar terug naar Derry om de moordzuchtige clown Pennywise voorgoed uit te schakelen. James McAvoy en Jessica Chastain voeren de volwassen cast aan in deze gruwelversie van Stand By Me.

Regie Andy Muschietti
Cast James McAvoy, Jessica Chastain, Bill Skarsgård
Speelduur 2u49
Vanaf 11 september in de bioscoop