Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.10.2019

Recensie Hustlers

door Chris Craps

De synopsis van Hustlers doet niet meteen verwachten dat het om een door vrouwen geleid project gaat. Eens je de film gezien hebt, begrijp je echter dat dit het perfecte post-#MeToo-drama is.

Basis van de film is The Hutlers at Scores, een artikel dat verscheen in New York Magazine. Na de beurscrash in 2008 merkten de strippers van de clubs in de buurt van Wall Street dat veel vaste klanten het lieten afweten. Enkele dames bedachten het plan om de beursmakelaars terug te lokken en te pluimen. Ze drogeerden hen, bemachtigden de pincode van hun kredietkaart en rekenden het maximum aan voor een avondje uit.

Jennifer Lopez is het uithangbord van de film, maar de hoofdrol wordt vertolkt door Crazy Rich Asians-ster Constance Wu. Zij speelt Destiny, een beginnende danseres die haar weg nog moet vinden. Haar leven verandert drastisch wanneer ze de ervaren Ramona (Lopez) leert kennen. Zij wordt haar mentor, vriendin én partner in crime.

Als toeschouwer identificeer je je met Destiny omdat zij het minder hard wil spelen dan Ramona. In feite is Hustlers naast een sociaalkritisch en feministisch drama over uitbuiting en seksisme ook een moralistische fabel over de leerling die zich geleidelijk aan tegen haar leermeester keert. Het is heel interessant om te zien hoe scenariste-regisseuse Lorene Scafaria de innerlijke wereld van haar hoofdpersonages stap voor stap onthult.

Stilistisch en inhoudelijk lijkt Hustlers op een indie, maar Lopez’ aandeel – ze produceerde ook mee – doet het eindresultaat in de grijze zone tussen mainstream en arthouse belanden. De wereldster kan het immers niet laten om de nodige acteernummertjes op te voeren. Zo voelt haar ontegensprekelijk indrukwekkende paaldanssequentie tegelijk aan als een echt kijk-eens-wat-ik-kan-moment. En moest het je interesseren: Lopez gaat zelf niet echt uit de kleren, dat laat ze over aan enkele figuranten.

Hustlers mag dan wel een verdoken stervehikel zijn, in tegenstelling tot de meeste Hollywoodcinema vertelt hij best interessante dingen over de Amerikaanse samenleving. Als Lopez straks met een Oscar aan de haal gaat, is het haar zeker en vast gegund.

>>Klap

Jennifer Lopez schittert in dit feministische en sociaalkritische drama als een ervaren stripper die een jongere collega (Constance Wu) onder haar hoede neemt en meesleurt in een criminele operatie waarbij ze Wall Street-beursmakelaars bestelen. Een Ocean’s 8-variant op American Hustle.

Regie Lorene Scafaria
Cast Jennifer Lopez, Constance Wu, Julia Stiles
Speelduur 1u50
Vanaf 16 oktober in de bioscoop