Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.04.2019

Recensie Hotel Mumbai

door Ruben Nollet

Op woensdag 26 november 2008 drongen negen mannen het Taj Mahal Hotel in Mumbai binnen en begonnen er in naam van Allah iedereen die ze in het vizier kregen af te knallen. Toen de wapens drie dagen later eindelijk zwegen en de rook optrok, lagen tientallen slachtoffers verspreid door de gangen en kamers van het hotel.

In Hotel Mumbai krijgen we de bloederige driedaagse van begin tot einde te zien, vanaf het moment dat de terroristen met rubberen bootjes Mumbai bereiken tot de finale verlossing. Tussendoor schroeft de Australische regisseur Anthony Maras ondanks de soms hoogdravende dialogen en sentimentele score een spannende en wurgende thriller in elkaar, met genoeg scènes om je nagels tot op de riem af te kloven.

Goed nieuws dus, ware het niet dat het Taj Mahal Hotel maar één van de zes locaties was waar de terroristen toesloegen. Toegegeven, de film stipt ook de schietpartijen in het treinstation van Zuid-Bombay en het Leopold Café aan, maar de actie verplaatst zich al snel naar de plek waar de rijke westerlingen zich ophouden. 

In totaal vielen er zo’n 175 dodelijnke slachtoffers, een twintigtal van hen kwam niet uit India. Een film die het lot van een handvol blanken centraal stelt, krijgt daardoor al snel een vies geurtje. En dat blaas je niet weg door het Indiase hotelpersoneel voor te stellen als nobele helden. 

Het pijnlijkste aan Hotel Mumbai is dat hij zijn eigen implicaties niet lijkt in te zien. Hij laat verstaan dat de Pakistaanse breinen achter de hele operatie in wezen gebruikmaakten van de schrijnende armoede van hun Indiase marionetten om ze te hersenspoelen. Hoe haal je het dan in je hoofd om een gigantisch symbool van die scheefgetrokken situatie – een poepchic hotel in een straatarme stad – te verheerlijken?

>>Klap

Chronologische reconstructie van de aanslagen in Mumbai in november 2008. Dev Patel speelt een dappere hotelbediende die zijn leven waagt om zoveel mogelijk hotelgasten te redden. Terroristische thriller in de trant van Hotel Rwanda.

Regie Anthony Maras
Cast Dev Patel, Armie Hammer, Nanazin Boniadi
Speelduur 2u03
Vanaf 1 mei in de bioscoop