Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.02.2017

Recensie Fifty Shades Darker

door Steven Tuffin

“Het kan toch niet erger dan numero uno?” dacht ik bij mezelf tijdens de regenachtige rit richting Brusselse bioscoop en mijmerde monkelend over de debiele dialogen, awkward acteerprestaties en potsierlijke plot van Fifty Shades of Grey. Maar jawel, hoor: sequel Fifty Shades Darker – waarin Anastasia Steele en Christian Grey hun woelige relatie verderzetten – is zo mogelijk nog onnozeler. James Foley – die ooit toppers als At Close Range en Glengarry Glen Ross regisseerde – stroomlijnt zelfs het kleine beetje waanzin dat Sam Taylor-Johnson in de voorganger wist te smokkelen en komt zo uit bij een saai seksfilmpje dat niet zou misstaan op late-night Vitaya.

Eigenlijk moet je het toch maar kunnen: hoofdacteurs Dakota Johnson en Jamie Dornan bewezen in respectievelijk Matthias Schoenaerts-knaller A Bigger Splash en BBC-reeks The Fall dat ze wel degelijk straf uit de hoek kunnen komen, maar hier slaapwandelen ze van de ene druilerige dialoogscène naar de andere belachelijke bedsequentie. Dat er van enige echte kinkiness absoluut geen sprake is, maakt het geheel alleen nog maar slaapverwekkender. En dan vergeet ik nog bijna dat een verzameling kleffer dan kleffe r&b-songs de suffe seksscènes het cachet van een nineties-videoclip bezorgen.

Hoe ik dit absolute onding dan heb overleefd? Simpel: halverwege besliste ik dat ik zat te kijken naar een softporno-parodie op het nakende Star Wars: The Last Jedi, met Anastasia als Jedi in opleiding Rey en Mr. Grey als haar instructeur Luke Skywalker. Op die manier werd het geforceerde gedoe met vaginale balletjes, brutale beenstrekijzers en – last but not least – de terugkeer naar de Red Room of Pain omgetoverd tot de zotste Jedi-trainingssessie aller tijden.

May the Kink be with you!

>>Klap

Aan de formule van de eerste aflevering van de Fifty Shades-filmfranchise is weinig veranderd: Dakota Johnson en Jamie Dornan geven zichzelf nog steeds letterlijk en figuurlijk bloot als het getormenteerde stel Anastasia Steele en Christian Grey. Alleen ziet het er allemaal misschien net iets meer Hollywoodiaans uit.

Regie James Foley
Cast Dakota Johnson, Jamie Dornan, Kim Basinger
Duur 1u55
Vanaf 8 februari in de bioscoop