Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.05.2017

Recensie Félicité

door Chris Craps

Bij Afrikaanse films wil het verhaal wel eens met horten en stoten evolueren. Sommigen vinden dat heel leuk, want het zorgt voor ‘een Afrikaans gevoel’. Het zorgt er echter voor dat deze film van de Frans-Senegalese cineast Alain Gomis slechts halfgeslaagd is.

Het titelpersonage is een veertigjarige vrouw die in Kinshasa aan de kost komt als zangeres in een bar. Op een dag krijgt ze het bericht dat haar tienerzoon een ongeval heeft gehad en de dokters weigeren hem te opereren, tenzij Felicité het vereiste geld op tafel legt. Zoals alle goede moeders is ze tot alles bereid om aan de poen te geraken.

Door de sociaalkritische probleemstelling, het vrouwelijke hoofdpersonage, de lagere sociale klasse en de cinéma vérité-benadering moet je al snel denken aan de films van van de gebroeders Dardenne. Maar Felicité leunt ook dicht aan bij De witte ballon, het meesterwerk van de Iraanse cineast Jafar Panahi.

Het eerste uur houdt Gomis de teugels retestrak, tot er zich een sterke resolutie voordoet. In feite is dan alles verteld. Daarna volgen 50 minuten waarin Gomis experimenteert met de vertelkunst. Zelf omschrijft de cineast het als een streven naar iets van een muzikale orde.

Die tweede helft voelt echter vooral aan als het werk van een Europese cineast – Gomis, hoewel van Senegalese afkomst, is in Parijs geboren en genoot een opleiding aan de Sorbonne – die besluit om ‘grote kunst’ te maken. Alle narratieve regels opblazen werkt ook hier niet, waardoor de verveling bij de kijker al snel toeneemt.

Maar dat eerste uur blijft de moeite. Vooral dankzij de grootse vertolking van Véronique Beya Mputu, de Congolese hoofdactrice die zonder veel moeite de vastberadenheid en vechtlust van een in het nauw gedreven wolvin weet uit te beelden.

>>Klap

Frans-Senegalees Alain Gomis maakte een Congolese Dardennes-film met dit Mamma Roma-achtig drama over een zwarte zangeres in Kinshasa die koste wat kost het geld voor de operatie van haar verongelukte zoon moet bijeenkrijgen.

Regie Alain Gomis
Cast Véronique Beya Mputu, Papi Mpaka, Gaetan Claudia
Speelduur 2u03
Vanaf 3 mei in de bioscoop