Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.11.2018

Recensie Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

door Chris Craps

Fantastic Beasts and Where to Find Them, de negende film in het Wizarding World-universum, was een aangename verrassing. Het scenario van J.K. Rowling – haar eerste – was een pak filmischer dan dat van eender welke Harry Potter-film. Had dat te maken met het feit dat er geen boek aan de basis lag? Blijkbaar niet, want Fantasic Beasts: The Crimes of Grindelwald, de tweede aflevering van de Potter-prequelreeks, toont aan dat Rowling nog steeds als een romanschrijfster redeneert.

Waar Newt Scamander (Eddie Redmayne) in de eerste film een zeer actief hoofdpersonage was, loopt hij er in het tweede deel voor spek en bonen bij. Hij krijgt de opdracht van Dumbledore (Jude Law) om de geheimzinnige Credence Barebone (Ezra Miller) op te sporen, want die dreigt in handen te vallen van de ontsnapte megaslechterik Grindelwald (een blonde Johnny Depp). Na een uur is Newt echter nog steeds op zoek en hebben we het ene subplot na het andere in onze maag gesplitst gekregen.

Als Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald een boek was geweest, dan zou die bizarre structuur waarschijnlijk beter gewerkt hebben. Maar in een film – en zeker een popcornfilm voor jongeren – moet alles vooruitgaan en kun je het je niet permitteren om van de hak op de tak te springen.

Rowling verliest kostbare minuten door de relatie tussen Jacob Kowalski (Dan Fogler) en Queenie Goldstein (Alison Sudol) uit te diepen, door in te gaan op de voorgeschiedenis van Newts voormalige vlam Leta Lestrange (Zoë Kravitz) en door aandacht te besteden aan wat Grindelwald en Credence aan het uitspoken zijn. En Newt? Die mag in een totaal overbodige scène zijn gekke beestjes eten geven.

Na anderhalf uur is Newt nog steeds naar Credence aan het speuren. Maar goed: de finale is in zicht. Daarin staat vooral Leta centraal, terwijl Newt amper iets te doen heeft. Het wordt steeds duidelijker dat Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald een tussenaflevering à la The Empire Strikes Back is – met het verschil dat die Star Wars-sequel zo straf was dat hij zijn voorganger, A New Hope, overtrof.

Besefte vaste franchisewaarde David Yates dat hij de zwakste episode uit het Wizarding World-universum aan het inblikken was? Hij heeft in ieder geval geprobeerd om het lamlendige script te verstoppen achter allerlei flitsende montage-ingrepen en een overdosis speciale effecten. In bijna elk scène gaat er iets in rook op, kruipt er iemand door de muur, ontwaakt er een monsterlijk beest of mag er iemand toveren.

Toch enkele lichtpunten: Johnny Depp heeft zijn best gedaan om Grindelwald niet al te excentriek te maken – wanneer hij in beeld komt, licht de film zelfs eventjes op. En ook Jude Law heeft als jongere Dumbledore enkele leuke momenten. Nu maar hopen dat Rowling de volgende Fantastic Beasts-aflevering opnieuw filmischer aanpakt en het hele prequelverhaal – dat volgens haar vijf films moet opleveren – niet nodeloos uitspint.

>>Klap

In de tweede aflevering van de Harry Potter-prequelreeks gaat Newt (Eddie Redmayne) op zoek naar de geheimzinnige Credence (Ezra Miller), die ingepalmd dreigt te worden door de ontsnapte slechterik Grindelwald (Johnny Depp). Een duistere tussenaflevering à la The Empire Strikes Back.

Regie David Yates
Cast Eddie Redmayne, Johnny Depp, Jude Law
Speelduur2u14
Vanaf 14 november in de bioscoop