Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.07.2021

Recensie Family Ties

door Ruben Nollet

Sinds Jordan Peeles heerlijke huiverthriller Get Out weet elk zwart filmpersonage dat hij of zij beter kan oppassen als een witte medemens zich overdreven vriendelijk toont – zeker als het ook nog eens om iemand welgesteld gaat. Al hoeft Charlotte, het hoofdpersonage uit de Britse thriller Family Ties aka Kindred niet bepaald over een zesde zintuig te beschikken om te weten dat er stront aan de knikker is. 

Ze is gelukkig samen met de knappe, zachtaardige Ben. Hij stamt uit een rijke, traditionele familie maar sinds de dood van zijn vader houdt hij die liever op een veilige afstand. Wanneer Charlotte Bens autoritaire moeder Margaret voor het eerst ontmoet, snapt ze meteen waarom. Hun plannen om naar Australië te verhuizen, schieten bij Margaret in het verkeerde keelgat, vooral omdat Charlotte pas zwanger is geworden. En dan gebeurt er iets wat Charlottes leven hardhandig door elkaar schudt.

Regisseur Joe Marcantonio, die behoorlijk wat lof oogstte met zijn kortfilms en reclamespots, mikt in zijn eerste langspeelfilm eerder op een ongemakkelijke sfeer dan op grote schokeffecten. Dat verdient zeker een pluim. Ook staat het buiten kijf dat de man een neus heeft voor fraaie beeldcomposities. Met Fiona Shaw heeft hij bovendien de perfecte actrice aan boord voor de rol van schoonmoeder Margaret, een vrouw die met een brede glimlach een onmiskenbare dreiging uitstraalt.

Het lukt echter niet om een verhaal op poten te zetten dat de kijker bij het nekvel grijpt en dat heeft alles te maken met de doorzichtige plot. Het lijkt wel alsof Marcantonio het niet aandurft om voluit de kaart van de dubbelzinnigheid te trekken. Als hij in het midden had gelaten of de dreiging te maken heeft met Margarets verborgen agenda of met Charlottes paranoia, dan zou Family Ties misschien dichter bij het niveau van Rosemary’s Baby zijn geraakt. Nu blijft de film steken bij een handvol goeie momenten én een hele reeks onwaarschijnlijkheden, onlogische ontwikkelingen en onopgeloste vragen. 

>>KLAP

Nadat het noodlot heeft toegeslagen, brengt een jonge vrouw de rest van haar zwangerschap door op het landgoed van haar schoonmoeder. Al gauw krijgt ze de indruk dat ze daar vastgehouden wordt. Rosemary’s Baby meets Get Out.

Regie Joe Marcantonio
Cast Tamara Lawrence, Fiona Shaw, Jack Lowden
Speelduur 1u41
Vanaf 7 juli in de bioscoop

Lees meer over: