Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.03.2019

Recensie Dumbo

door Chris Craps

In vergelijking met Cinderella, The Jungle Book en Beauty and the Beast blijft Tim Burtons live-action-update van Dumbo ver weg van het origineel. De regisseur en zijn scenarist Ehren Kruger werden daar enigszins toe gedwongen omdat de vorige versie niet genoeg verhaal bevatte voor een film van twee uur. Bovendien richtte de animatiefilm zich tot een heel jong publiek, terwijl er nu op de hele familie gemikt wordt door de focus van het verhaal te verplaatsen.

Kruger schiep het personage van een gedesillusioneerde oorlogsveteraan en weduwnaar (Colin Farrell), die zich samen met zijn twee kinderen in een klein circus ontfermt over de volwassen olifanten en het nieuwkomertje Dumbo. Door hun ogen zie je hoe het beestje met de lange oren zijn uitzonderlijke talent begint te ontdekken. Antagonist van dienst is de eigenaar van een enorm pretpark (Michael Keaton), die uitsluitend aan geld denkt.

Hoewel er gretig uit het origineel geciteerd wordt, zijn de problematische elementen geschrapt. De racistische kraaien zijn nergens te bespeuren en de scène waarin Dumbo dronken wordt, kreeg een politiek correcte draai. Dumbo als clown kon echter niet ontbreken en ook het onsterfelijke kinderliedje Baby Mine duikt op. Daarnaast zit de film vol knipogen naar Burtons oeuvre.  Zo lijkt de baas van het pretpark wel een boosaardige versie van Willy Wonka en vertonen de leden van het circusgezelschap een verwantschap met de Peculiar Children. En dan is er nog de aanwezigheid van Burton-veteranen Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green en Alan Arkin.

Er moet benadrukt worden dat het CGI-team prima werk leverde met het titelpersonage: het beestje ziet er realistisch uit zonder aan cuteness in te boeten. Het pleit bovendien voor Burton dat hij de sentimentaliteit, eigen aan het figuurtje, nooit versterkt – hij heeft zelfs een vleugje horror toegevoegd. Het is dus een enorme geruststelling dat de nieuwe Dumbo niet alleen een frisse, maar ook een eigen smoel heeft. In tegenstelling tot Kenneth Branagh, Jon Favreau en Bill Condon heeft Burton van zijn live-action-adaptatie een persoonlijk project gemaakt. Dumbo blijft wel een braaf filmpje voor jonge kinderen, maar ditmaal zullen ouders zich niet vervelen of ergeren.

>>Klap

Tim Burtons live-action-versie van de gelijknamige Disney-animatiefilm uit 1941 geeft een nieuwe draai aan het kindersprookje over een kleine olifant met enorme oren. Burton citeert uit het origineel, maar ook uit eigen werk en zelfs uit The Elephant Man.

Regie Tim Burton
Cast Colin Farrell, Eva Green, Michael Keaton
Speelduur 1u55
Vanaf 27 maart in de bioscoop