Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.10.2016

Recensie Doctor Strange

door Steven Tuffin

Wat is er in godsnaam toch met Marvel gebeurd? Met The Avengers en Guardians of the Galaxy leek het alsof het bedrijf de toverspreuk voor superieure comicbewerkingen gans gefinetuned had. Maar sindsdien moet die magie alsmaar meer baan ruimen voor fletse formule. Oké, Ant-Man en de Marvel-sequels bevatten ontegensprekelijk coole elementen, maar er wordt steeds vaker op veilig gespeeld. Nu dat dit ook met een van Marvels meest geflipte superhelden gebeurt, is er steeds meer reden tot bezorgdheid.

Kijk, het staat vast dat talloze zielen zullen schreeuwen dat Doctor Strange een van de beste comicverfilmingen aller tijden is. En in vergelijking met het zootje dat aartsvijand DC Comics er op het grote scherm van aan het maken is, blijft Marvel inderdaad kwaliteit leveren. Het zijn echter droevige tijden als de bioscoopbezoeker tevreden moet zijn met middelmatigheid omdat de concurrentie troep aflevert.

Het eerste filmavontuur van de arrogante arts die na een verkeersongeluk zijn aardse gaven kwijtspeelt maar tovertalenten in de plaats krijgt, gaat gebukt onder een allesbehalve magische aanpak. Grote boosdoener is niet Mads Mikkelsens (instant vergeten) slechterik van dienst, maar regisseur Scott Derrickson. Horrorkleinoden als Sinister kan hij nog in degelijke banen leiden, maar blockbusters – zie ook zijn rommelende remake van scifi-klassieker The Day the Earth Stood Still – tovert hij steevast om tot druilerige dramfestijnen.

In de handen van een groter talent – James Gunn, iemand? – zou een dergelijke van de pot gerukte premisse in combinatie met toptalent als Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor en Tilda Swinton en de speciale effecten-expertise van Industrial Light & Magic ongetwijfeld puur popcornplezier opleveren. Nu voelt die mix echter bijzonder onbijzonder aan. Zelfs de geestigste Cumberbatch-momenten wrikken met moeite een halve glimlach los en de trippy bedoelde actiesequenties voelen aan als Michael Bay does Inception.

Lichtpuntje aan de donkergrijze hemel: de aan Pink Floyd schatplichtige score van Michael Giacchino – inclusief klavecimbel!

>>KLAP

Het eerste filmavontuur van de arrogante arts die het na een verkeersongeluk tot meestermagiër schopt, lijkt op een mix van de exotischere elementen uit Batman Begins en de droge humor van Iron Man. Plus een hoop Inception-achtige actiesequenties.

Regie Scott Derrickson
Cast Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Tilda Swinton, Mads Mikkelsen, Benedict Wong
Speelduur 1u55
Vanaf 26 oktober in de bioscoop