Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.07.2019

Recensie Diego Maradona

door Chris Craps

‘Als mensen in mij een god zien, ga ik hen niet tegenspreken’, zei een arrogante Maradona jaren geleden op een persconferentie in Cannes naar aanleiding van een Kusturica-documentaire. De quote had niet misstaan onder de wat saaie titel van Asif Kapadia’s uitstekende documentaire vol onuitgegeven archiefbeelden van Pluisje.

Diego Maradona beslaat vooral de periode van 1984 tot 1991, die de Argentijnse voetballegende doorbracht bij de Italiaanse ploeg SSC Napoli. Hij bereikte er de top en werd als een god aanbeden door de locals, maar daarna liep het mis: zijn fans keerden zich tegen hem en hij raakte vast in een zelfdestructieve spiraal. Kapadia suggereert dat Maradona machteloos stond tegenover Napoli-voorzitter Corrado Ferlaino, die zijn goudhaantje koste wat kost bij zich wilde houden, en dat het toptalent waarschijnlijk gemanipuleerd werd door de Camorra, die hem van drugs voorzag.

Maradona was een gevangen god en bleek helaas te hedonistisch om zichzelf te kunnen bevrijden. Net zoals Amy, Kapadia’s vorige film, heeft Diego Maradona alles van een tragedie. Als toeschouwer heb je medelijden met de gewone jongen uit de sloppenwijken van Buenos Aires die, nadat hij verscheurd werd door gulzige voetbalvoorzitters, parasitaire individuen en wraakzuchtige fans, de laatste fase van zijn leven moet ingaan als een opgeblazen en aftakelende zielenpoot.

Parallel met het verhaal van Maradona biedt Kapadia een blik op de macht van de voetbalbonzen. Hilarisch én angstaanjagend is de scène waarin Napoli-voorzitter Ferlaino een journalist de persconferentiezaal laat buitenzetten omdat die vraagt naar de band tussen de Camorra en het Italiaans voetbal. Niet lang daarna krijgen we een foto te zien van Maradona met een lokale maffiabaas. Misschien had Kapadia, de actualiteit indachtig, nog dieper moeten graven naar de band tussen voetbal en misdaad. Maar dat had mogelijk de samenwerking met Maradona, die bereid was tot een lang interview voor de film, ondermijnd.

Hoe dan ook, Diego Maradona is een absolute must. Ook als je geen voetbalfanaat bent, zal je opgeslorpt worden door dit relatief lange, maar uiterst fascinerende drama.

>>Klap

De Britse documentairefilmer Asif Kapadia (Senna, Amy) belicht hoe de carrière van voetbalgod Diego Maradona na zijn briljante periode bij SSC Napoli de dieperik is in kunnen gaan. Wat Amy was voor de muziek, is Diego Maradona voor het voetbal.

Regie Asif Kapadia
Cast Diego Maradona,Maria Rosa Maradona, Claudia Villafane
Speelduur 2u10
Vanaf 31 juli in de bioscoop

Lees meer over: