Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

08.01.2019

Recensie Creed II

door Steven Tuffin

Boksfilms – misschien zelfs sportfilms in het algemeen – kan je in twee kampen opdelen: degene die puur op het hart mikken à la de Rocky-franchise en degene die vooral op het brein inbeuken zoals Raging BullCreed vloerde ondergetekende echter op beide vlakken. Scenarist-regisseur Ryan Coogler (Fruitvale Station, Black Panther) verwerkte zowel diepe dialogen als heerlijk entertainende sportmomenten in zijn spin-off/sequel/reboot, met Michael B. Jordan en Sylvester Stallone allebei in glorieuze doen.

Dit vervolg gaat voor een gelijkaardig een-tweetje, maar slaagt uiteindelijk alleen in een emotionele knock-out. Of dit ligt aan het scenario – waaraan Sly meeschreef – of aan de aanpak van vervangend regisseur Steven Caple Jr. is moeilijk te zeggen. Feit is dat de nieuwe elementen tot op het bot beklijven: het Russische bokstalent Viktor Drago, de reden waarom hij Creed uitdaagt en wat dit teweegbrengt bij de man wiens vader stierf tijdens een kamp tegen Viktors vader Ivan in Rocky IV. Alles wat we reeds kennen uit de vorige aflevering boeit veel minder: Creeds relationele ups en downs met de opkomende muzikante Bianca, Rocky’s stortvloed aan wijze raad en een zoveelste ‘nieuwe’ trainingsmethode.

Resultaat: een meer dan degelijke sequel die bij momenten ontzettend meeslepend is, maar nooit helemaal het niveau van zijn voorganger haalt.

Regisseur Steven Caple Jr.
Cast Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Dolph Lundgren
Speelduur 2u10
Vanaf 9 januari in de bioscoop