Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

05.03.2019

Recensie Captain Marvel

door Chris Craps

Het heeft elf jaar geduurd, maar eindelijk is het zover: de 21film in het Marvel Cinematic Universe voert een vrouwelijke superheld op als protagonist. De hoge verwachtingen worden echter niet helemaal ingelost, en dat was een beetje te voorspellen. Marvel gedraagt zich immers meer en meer als een supermarktketen die met de hulp van kleurloze regisseurs – op een paar uitzonderingen na – homogene producten aan de man wil brengen.

Er werd nochtans gehoopt dat Captain Marvel een heerlijke uitzondering ging worden à la Guardians of the Galaxy en Thor: Ragnarok, maar de film neemt zichzelf veel te serieus. Jammer, want het middenstuk bewijst dat het potentieel er was om de vorige Marvel-buitenbeentjes op zijn minst te evenaren.

De plot ontvouwt zich aanvankelijk als de sciencefictionversie van The Bourne Identity. Krijgster Carol Danvers (Brie Larson), wiens menselijke DNA gemixt werd met dat van het alien-ras de Kree, wordt geplaagd door geheugenverlies. Wanneer ze na een confrontatie met de Skrulls, een ander alien-ras, op aarde neerstort, krijgt ze de kans om op zoek te gaan naar haar ware identiteit.

Met de crash begint het amusantste deel: Danvers valt immers door het dak van een Blockbuster-videotheek, wat wil zeggen dat ze zich mid-nineties bevindt waardoor de makers een vermakelijke retrosaus over de film kunnen gieten. Met de komst van een jonge versie van Nick Fury (Samuel L. Jackson die met de computer 25 jaar jonger werd gemaakt) als Danvers tijdelijke sidekick kan er met de nodige humor geknipoogd worden naar buddy movies van weleer zoals Bad Boys en Men in Black.

Maar de fun is van beperkte duur. Eens Danvers geconfronteerd wordt met de leider van de Skrulls (Ben Mendelsohn) en haar geheugen weet op te frissen, slaat de ernst van de eerste act weer toe en mag het CGI-team uitrukken voor de obligate vervelende slotgevechten.

Natuurlijk is het cruciaal dat ook het Marvel Cinematic Universe diverser wordt, maar de dodelijke ernst waarmee de boodschap hier in het strot van de kijker wordt geramd, maakt dat Captain Marvel binnen tien jaar een van de meest gedateerde MCU-titels zal zijn. Hopelijk omhelst Danvers in haar volgende avonturen iets vaker de guitige onzin van de Guardians.

>>Klap

De eerste Marvel-film waarin een vrouwelijke superheldin centraal staat, is een feit. Brie Larson incarneert het titelpersonage, wiens menselijke DNA gemengd werd met dat van een alien-ras en die in 1995 op zoek gaat naar de ontbrekende puzzelstukken van haar geheugen. Een variant op Supergirl met een stevige nineties-retrosaus.

Regie Anna Boden en Ryan Fleck
Cast Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law
Speelduur 2u04
Vanaf 6 maart in de bioscoop