Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

03.09.2019

Recensie Britt-Marie Was Here

door Chris Craps

Zelfs over de saaiste mens kun je een sterk verhaal vertellen. Dat bewijst Britt-Marie Was Here, het regiedebuut van de Zweeds-Tsjechische actrice Tuvna Novotny. Britt-Marie (Pernilla August) is immers een lege huls. Zo lijkt het toch. Ze heeft veertig jaar lang niets anders gedaan dan haar huis tot in de perfectie gepoetst en vond het nooit vreemd dat de hemden van haar voetbalgekke echtgenoot roken naar een parfum die zij niet gebruikte.

En dan wordt Britt-Marie gedwongen om echt te leven, om initiatief te nemen en om haar eigen boontjes te doppen. Omdat vacatures voor een 63-jarige dun bezaaid zijn, aanvaardt ze de job van jeugdwerkster en voetvalcoach in Borg, een onooglijk dorpje in de middle of nowhere. Het centrum bestaat uit een pizzatent die ook dienst doet als postkantoor en doe-het-zelfzaak, en de kleurrijkste figuren zijn een gescheiden politieman en de pizzeria-uitbater die zonder vergunning alcohol serveert.

Smullen geblazen? Niet echt. Het gelijknamige boek van Fredrik Backman, auteur van de Zweedse klassieker A Man Called Ove, is vermoedelijk veel complexer dan de film, want je voelt al van bij eerste scènes aan dat cineaste Novotny en haar scenaristen op een mainstreampubliek mikken. Alle scherpe kantjes werden weggevijld, waardoor er van authenticiteit geen sprake meer is. Om maar te zwijgen van de voorspelbaarheid die in de hand wordt gewerkt door de breed uitgesmeerde feelgoodsaus.

De vertolking van Pernilla August redt de meubelen min of meer. De voormalige Bergman-actrice slaagt er ondanks de overbodige commentaarstem en het formulescript mooi in om haar personage een kloppend hart te bezorgen. Je kunt haar nooit betrappen op overacting en je gaat haar nooit haten voor wat ze in feite is: een oude zeur die door haar passief gedrag haar leven vergooide voor een hypocriete nietsnut van een echtgenoot .

Misschien had August het scenario en de regie zelf in handen moeten nemen. Haar films als cineaste – onder meer Beyond en de televisieserie The Legacy – doen vermoeden dat ze authenticiteit hoger in het vaandel draagt dan de wat opportunistische Novotny.

>>Klap                                                                                                               

De Zweedse steractrice Pernilla August schittert in deze tragikomedie als huissloof die in de laatste fase van haar leven plots de vrijheid ontdekt als incompetente coach van een jongerenvoetbalteam. Gebaseerd op een bestseller van Fredrik Backman, die ook het verwante A Man Called Oveschreef.

Regie Tuva Novotny
Cast Pernilla August, Peter Haber, Anders Mosling
Speelduur 1u34
Vanaf 4 september in de bioscoop