Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.06.2019

Recensie Booksmart

door Chris Craps

Tijdens het eerste kwartier van Booksmart denk je: Superbad met meisjes. Maar naarmate het verhaal vordert, krijgt de film meer en meer een eigen smoel en moet je vaststellen dat zelfs een raunchy comedy best verrassend kan zijn.

Boezemvriendinnen Molly (Beanie Feldstein) en Amy (Kaitlyn Dever) zijn overijverige scholieren die binen enkele dagen afscheid nemen van hun high school en al dromen van het leven op de campus. Wanneer blijkt dat hun medeleerlingen zonder veel moeite ook toegelaten werden tot topuniversiteiten, beseft het tweetal dat ze wat schade in te halen hebben. Daarom besluiten ze naar de laatste party van het jaar te gaan en zicb volledig te smijten.

De grootste troef van Booksmart is de reeks uiterst originele momenten. Zo belanden de meisjes op een zeer bizarre boat party, veranderen ze tijdens een bad trip in barbiepoppen en stuiten ze op een wel heel aparte liefdespartner. Het pleit voor Wilde dat ze haar scenaristes aangezet heeft om in een genre dat niet bepaald bekendstaat als vernieuwend toch onverwachte ideeën te verwerken.

Wilde maakte ook komaf met de homofobe toon van de gemiddelde high school-klucht en liet geen zoetelijk sentiment toe. Je voelt dat ze een sterke greep had op zowel script als regie. Vergeet dus dat de film in de VS onder de verwachtingen scoorde en ga deze cultklassieker in spe zo snel mogelijk zien!

>>Klap

Actrice Olivia Wilde maakt haar regiedebuut met deze originele raunchy comedy over twee brave tienermeisjes die zich tijdens op hun allerlaatste high school-party helemaal laten gaan. Het hippe zusje van Superbad.

Regie Olivia Wilde
Cast Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Lisa Kudrow
Speelduur 1u45
Vanaf 26 juni in de bioscoop