Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.01.2020

Recensie Bombshell

door Chris Craps

Straks mogen we ons verwachten aan een hele reeks Weinstein-films, maar eerst is er de Roger Ailes-golf. Na de documentaire Divide and Conquer: The Story of Roger Ailes en de miniserie The Loudest Voice krijgen we als climax de bioscoopfilm Bombshell. Het lijkt een project dat er simpelweg moest komen. Een film over drie vrouwen die zich beginnen te verzetten tegen hun handtastelijke en machtsgeile baas, dat klinkt in dit #MeToo-tijdperk wel heel commercieel. Bovendien vonden topactrices Charlize Theron, Nicole Kidman en Margot Robbie het hun morele taak om de hoofdrollen op zich te nemen. Het resultaat mag er zijn, maar Bombshell blijft een Hollywoodfilm in hart en nieren.

Recount-regisseur Jay Roach volgt in zijn lichtjes satirisch drama twee vrouwelijke journalisten van de ultrarechtse zender Fox News, die te maken krijgen met het grensoverschrijdend gedrag van CEO Roger Ailes (een sterke John Lithgow). Gretchen Carlson (Kidman) is de eerste om naar een advocaat te stappen. Enkele weken later volgt Megyn Kelly (een bijna onherkenbare Charlize Theron), waardoor de poort helemaal opengetrapt wordt. In de film duikt ook nog een zekere Kayla (Margot Robbie) op, een fictief personage dat gebaseerd is op andere vrouwen die door Ailes misbruikt werden.

Roach kiest in de eerste plaats voor een docudrama-aanpak, maar wijkt daar sporadisch van af. Zo laat hij sommige personages de vierde muur doorbreken en voegt hij puur fictieve scènes toe die satirisch bedoeld zijn. Roach gaat echter niet zo ver als zijn collega Adam McKay in The Big Short en mist daardoor de kans om het lugubere karakter van Fox News bloot te leggen. Om een goed dramatisch evenwicht te bewaren, heeft hij bovendien de intelligentie en het morele besef van zijn heldinnen opgekrikt. Zo legt hij de ‘Santa Claus is an historical figure’-quote niet in de mond van Megyn Kelly – die de uitspraak in werkelijkheid op televisie deed – maar in die van Kayla.

Zo wordt de complexiteit van de personages natuurlijk ondermijnd. Uit heel wat reallife interviews komt Kelly over als een uiterst intelligente vrouw, maar ze heeft wel heel domme uitspraken gedaan en was een van de trotse en ambitieuze boegbeelden van een zender die nog steeds racisme en verdeeldheid predikt. Roach heeft het vertikt om net die contradictie te exploreren. Een strijdvaardig feministisch ideaalbeeld vond hij waarschijnlijk commerciëler en belangrijker. Dat belet niet dat Bombshell zeer genietbaar is dankzij de spitse dialogen en de prima vertolkingen van Theron, Robbie en Lithgow.

>>Klap

Topactrices Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie bundelden de krachten met Recount-regisseur Jay Roach voor een lichtjes satirisch docudrama over hoe de vrouwelijke Fox News-ankers zich begonnen te weren tegen hun handtastelijke en dictatoriale baas Roger Ailes. Een companion piece van de televisieserie The Loudest Voice dat je kunt bekijken als een feministische Broadcast News-versie van Nine to Five.

Regie Jay Roach
Cast Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie
Speelduur 1u49
Vanaf 29 september in de bioscoop