Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.11.2018

Recensie Beautiful Boy

door Chris Craps

Felix van Groeningen heeft zijn Amerikaanse start niet gemist. Hij heeft dan ook zijn hart gevolgd, de enige manier om in het Hollywood van vandaag te slagen. Beautiful Boy ligt helemaal in het verlengde van het vroegere werk van de Vlaamse cineast: een gevoelige film over de interactie tussen gewone mensen in een moeilijke situatie.

Beautiful Boy is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijver-journalist David Sheff en Tweak van zijn zoon Nic. Net zoals in de beide bestsellers staat Nics drugsverslaving centraal. David (Steve Carell) wil zijn zoon (Tomothée Chalamet) redden, maar moet vaststellen dat Nic keer op keer hervalt. Ze gaan tot het uiterste, maar de verslaving wint altijd. Na een tijdje weet David niet meer of hij Nic nog kan helpen en ook Nic vindt de situatie steeds hopelozer.

Van Groeningen grootste troef is de uitstekende casting. Steve Carell, die zijn imago van komisch acteur hier voorgoed verbrijzelt, en rijzende superster Timothée Chalamet geven allebei het beste van zichzelf zonder al te melodramatisch uit de hoek te komen. Je mag er bijna zeker van zijn dat hun namen tijdens de Oscarrace zullen opduiken.

Op narratief vlak is de film iets minder overtuigend. Hij begint met een scène waarin David zijn wanhoop ventileert over de verdwijning van zijn zoon. Dat moment fungeert als een springplank voor een halflange flashback, en binnen die flashback krijg je nog eens flashbacks omdat je samen met David herinneringen ophaalt. Deze – via de montage van Nico Leunen – eerder gecomponeerde dan geregisseerde flow schept een dromerige sfeer, maar op een bepaald moment begin je je heel bewust af te vragen waar je je juist bevindt op de tijdlijn.

Een kleiner probleempje is het vertelperspectief. Je denkt aanvankelijk dat je de film vanuit het standpunt van de vader bekijkt – vandaar de flashback – maar nadien wordt er regelmatig overgeschakeld naar de zoon en zelfs één keer naar Davids tweede echtgenote. Waarschijnlijk is dit het gevolg van Van Groeningens aanpak om zijn films meer te kneden tijdens de montage dan via een gestroomlijnd script.

Het eindresultaat mag echter absoluut gezien worden en zal bij heel veel toeschouwers een grote emotionele impact hebben. Van Groeningen is een hele grote regisseur en hij verdient dan ook alle prijzen die hij tijdens het komende awards season zal wegkapen.

>>Klap

Felix Van Groeningen maakt zijn Amerikaans debuut met een gevoelig drugsdrama over een vader die zijn verslaafde zoon wil redden. Steve Carell en Timothée Chalamet dragen deze film, die op emotioneel vlak herinneringen aan The Kid en The Road oproept, op hun sterke schouders.

Regie Felix Van Groeningen
Cast Steve Carell, Timothée Chalamet, Amy Ryan
Speelduur 2u00
Vanaf 21 november in de bioscoop