Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.04.2018

Recensie Avengers: Infinity War

door Steven Tuffin

Avengers: Infinity War is even slikken. En dat is niet louter als compliment bedoeld.

Het moet gezegd: de negentiende film uit het Marvel Cinematic Universe ontvouwt zich als een van de donkerste blockbusters aller tijden. Dat de focus niet ligt op het dertigtal superhelden die passeren, maar op de sinistere queeste van superslechterik Thanos – spoilervrij samengevat: hij wil alles kapot – zorgt voor een aparte, bijna opera-achtige insteek.

Wie echter hoopt op groots Lord of the Rings-achtig spektakel, is eraan voor de moeite. Ik schreef het al ten tijde van hun Captain America-films, The Winter Soldier en Civil War, en zal dat allicht volgend jaar opnieuw doen: de regisserende broers Anthony en Joe Russo zijn no match voor het potentieel magistrale Marvel-materiaal.

Het is een beetje ironisch na James Camerons recente verzuchting – hij hoopt dat bioscoopbezoekers binnenkort genoeg hebben van de Avengers – maar scène na scène zat ik me af te vragen wat iemand van zijn kaliber van deze film had gemaakt. Eén ding staat buiten kijf: hij was nooit voor een tv-achtige mise-en-scène vol inspiratieloze medium shots gegaan.

Bovendien had de kaskrakerkoning ongetwijfeld voor een betere balans tussen humor en drama gezorgd. Nu lijken die twee elementen totaal niet op elkaar afgestemd, waardoor eeuwige lolbroek Star-Lord al snel tot een onuitstaanbare eikel verwordt en het grappig bedoelde gekibbel tussen Iron Man en Doctor Strange klinkt als afdankertjes uit Joss Whedons The Avengers-scenario.

Hopelijk heeft Marvel-bons Kevin Feige de ballen (en het verstand) om de Russo’s volgend jaar, na de release van de vierde Avengers-film, voorgoed vaarwel te zeggen en doet hij opnieuw een beroep op filmmakers met een eigen visie. Alleen zo zit er nog eens een verrassing à la Guardians of the Galaxy in.

Regie Joe & Anthony Russo
Cast Josh Brolin, Benedict Cumberbatch, Robert Downey Jr.
Speelduur 2u29
Vanaf 25 april in de bioscoop

>>Klap

Anthony en Joe Russo vermengen de actie van hun Captain America-films The Winter Soldier en Civil War met de ongein van de eerste Avengers– en Guardians of the Galaxy-avonturen. Extra element: een snuifje Lord of the Rings-achtige epiek.