Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.04.2019

Recensie Avengers: Endgame

door Steven Tuffin

Whatever it takes, het motto van de Avengers die de tragische afloop van Infinity War overleefden en het in Endgame op Thanos gemunt hebben, was klaarblijkelijk ook de leuze van de mensen achter het 22deel van het Marvel Cinematic Universe: ze hebben werkelijk alles op alles heeft gezet om al het voorgaande binnenstebuiten en ondersteboven te keren.

Vergeef me als het bovenstaande – en datgene wat volgt – eerder abstract klinkt, maar als ik een eerste compliment moet geven, is het wel aan het marketingteam dat erin geslaagd is om amper tien procent van het drie uur durende superheldenspektakel op voorhand te onthullen. Duidelijker: na een kwartier had ik de film die ik verwacht had te zien in fast-forward voorgeschoteld gekregen.

Wat daarna gebeurt, is een duizelingwekkende dosis metacinema waarvan de diehardfans ongetwijfeld zullen smullen. Wat de rest van het publiek ervan zal maken, belooft boeiend te worden. Mij deed het resultaat denken aan een mix van Inception en Lord of the Rings-afsluiter The Return of the King – of misschien beter: een combinatie van The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions.

Net zoals in die gewraakte sequels wordt alles wat voorafging in een narratieve mallemolen gestoken om uit te monden in een opvallend klassieke blockbusterclimax. Dat het middenstuk gebukt gaat onder een zekere onevenwichtigheid, wordt ruimschoots goedgemaakt door een adembenemende apotheose waarbij alleen een als mens vermomde cactus het droog zal houden.

Hoewel Endgame ontegensprekelijk beter gemaakt is dan Infinity War, rijst de vraag opnieuw of een groter regietalent dan Joe en Anthony Russo het geheel niet nog onvergetelijker had kunnen maken. Hun humoristische momenten doen snakken naar de komische binnenkoppers van Joss Whedon en James Gunn in The Avengers en Guardians of the Galaxy, terwijl de finale confrontatie het vakmanschap van een Steven Spielberg of James Cameron ontbeert.

Niettemin: eentje voor in de filmgeschiedenisboeken!

>>Klaps

Het Marvel Cinematic Universe wordt binnenstebuiten en ondersteboven gekeerd in deze 22aflevering die fungeert als apotheose van alles wat voorafging. Denk: de laatste Lord of the Rings-episode The Return of the King met de narratieve inventiviteit van Inception.

Regie Joe & Anthony Russo
Cast Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chris Evans
Speelduur 3u01
Vanaf 24 april in de bioscoop