Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.07.2020

Recensie Ava

door Chris Craps

Jessica Chastain is een geweldige actrice die in tien jaar tijd in zeker twintig memorabele films heeft meegespeeld. Uitgesproken commercieel werk leek aanvankelijk niet aan haar besteed, maar sinds kort is ze er toch voor gezwicht. Na de X-Men-aflevering Dark Phoenix en de horrorsequel It Chapter Two liet ze zich verleiden tot het actievehikel Ava, een Luc Besson-film waar de Fransman totaal niets mee te maken heeft.

Net zoals Nikita, Lucy en Anna is Ava een huurmoordenares. Ze werkt in opdracht van de vaderlijke Duke (John Malkovich), het hoofd van een dubieus bedrijf dat killers uitstuurt. Een opdracht die Ava moet uitvoeren verloopt niet volgens plan, waardoor ze als onbetrouwbaar wordt beschouwd en geviseerd wordt door haar eigen mensen. Intussen probeert Ava de banden te herstellen met haar moeder (Geena Davis), zus en ex-lief (Common) die ze tien jaar geleden halsoverkop verliet.

De hitwoman-toestanden zijn best leuk vertier – zeker met een perfect gecaste Colin Farrell als Ava’s professionele broer en enkele flinke knokpartijen – maar het privégedoe ondermijnt de film. Niet alleen komen de melodramatische scènes ongeloofwaardig, oninteressant en absurd over, ze vertragen ook nog eens het ritme. Mogelijk wilde Chastain haar personage beter uitgewerkt zien dan doorgaans het geval in het soort films dat Ava inspireerde, maar het script is als een blitse sportwagen die constant in de file staat.

Op het einde wordt een sequel gesuggereerd, wat doet vermoeden dat producer-actrice Chastain een hitserie hoopt op te starten die haar nog een paar jaar A-list power zou kunnen geven. Het is echter zeer de vraag of deze halfgeslaagde actiethriller commerciële brokken kan maken. Spijtig voor het talent van hemelse Jessica, stoïcijnse John en moordlustige Colin. 

>>Klap

Jessica Chastain incarneert in deze actiethriller een huurmoordenares die in de clinch gaat met haar bazen terwijl ze de problemen met haar disfunctionele familie tracht op te lossen. In het verlengde van populaire Luc Besson-films zoals Nikita, Lucy en Anna.

Regie Tate Taylor
Cast Jessica Chastain, Colin Farrel, John Malkovich
Speelduur 1u36      
Vanaf 29 juli in de bioscoop

Lees meer over: