Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.03.2019

Recensie Arctic

door Chris Craps

Mads Mikkelsen zou je qua acteerstijl de Europese Clint Eastwood kunnen noemen: hij heeft een stalen gezicht dat amper lijkt te veranderen, maar toch boekdelen spreekt. Zo’n charismatische acteur moest ooit een solo-act krijgen, en die er nu met Arctic.

Over de plot valt niet veel te vertellen. Een man strandt ergens in de eeuwige sneeuw binnen de poolcirkel. Hoe geraakt hij daar weg? Meer heeft Arctic niet om het lijf. Na genregenoten als Robinson Crusoe, Cast Away en All Is Lost weten we exact hoe dit soort overlevingsdrama in elkaar steekt.

De Braziliaanse regisseur Joe Penna omarmde echter alle conventies, en dus ook de voorspelbaarheden. Wanneer ‘de man’ – je komt zijn naam niet te weten – sporen van een ijsbeer ontdekt, weet je meteen wat er later staat te gebeuren. Koude en honger zijn stevige obstakels, maar niets is zo dramatisch als een hongerige vleeseter.

Gelukkig kan Mikkelsen veel goedmaken met zijn expressieve ogen in zijn granieten kop, een al even boeiend landschap als de enorme sneeuwvlakte die hij moet oversteken. Cameraman Tómas Örn Tómasson zorgt bovendien met zijn knappe fotografie voor een extra dimensie.

Als veilig alternatief voor een trip naar de Noordpool is Arctic beslist een bezoek aan de bioscoop waard. De charismatische gids krijg je er gratis bovenop.

>>Klap

Een man die een vliegtuigcrash in het noordpoolgebied overleefd heeft, staat voor een dilemma: in zijn zelfgemaakte schuiloord blijven of beginnen aan een gevaarlijke trektocht richting bewoonde wereld. Een ijskoude variant op Cast Away en All Is Lost.

Regie Joe Penna
Cast Mads Mikkelsen, María Thelma Smáradóttir
Speelduur 1u37
Vanaf 20 maart in de bioscoop

Lees meer over: